COVID-19: Οδηγίες προς καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Στις 7 Απριλίου 2020ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας τωνΗνωμένων Εθνών εξέδωσαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμωνπου αφορούν στην ασφάλεια τροφίμων ως προς τον COVID-19.

Ο ΕΦΕΤ στα πλαίσιατης ενημέρωσης των επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και των καταναλωτών μετέφρασε τιςοδηγίες αυτές, και παραθέτουμε κατωτέρω εκείνες που αφορούν τα καταστήματα λιανικήςπώλησης τροφίμων, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην αιχμή της κίνησης της αγοράς:

Κατά

τη διάρκεια τηςπανδημίας COVID-19, ο τομέας λιανικής πώλησης τροφίμων αντιμετωπίζει τιςμεγαλύτερες προκλήσεις για να διατηρήσει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής,να προστατέψει το προσωπικό από τον κίνδυνο μόλυνσης, να τηρήσει την αποφυγήσυγχρωτισμού όταν o αριθμός πελατών είναι μεγάλος,παραμένοντας σε λειτουργία και διασφαλίζοντας ότι επαρκείς ποσότητες τροφίμωνείναι διαθέσιμες σε καθημερινή βάση.

Οι εργαζόμενοι στακαταστήματα λιανικής είναι απίθανο να μολύνουν τα τρόφιμα εάν ακολουθούν τιςαπαιτούμενες, καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής που μειώνουν τον κίνδυνομετάδοσης των περισσότερων τροφιμογενών λοιμώξεων. Μέτρα όπως το συχνό πλύσιμοτων χεριών, η χρήση αντισηπτικών χεριών, η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και ηκαλή αναπνευστική υγιεινή, θα μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Οιεργοδότες πρέπει να τονίζουν τη σημασία του συχνότερου πλυσίματος των χεριώνκαι της διατήρησης καλών πρακτικών υγιεινής καθώς και του συχνότερου καθαρισμούκαι απολύμανσης επιφανειών που αγγίζονται τακτικά. Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμαπρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα του COVID-19, να ενημερώνουντον εργοδότη τους και να ζητούν ιατρική συμβουλή εάν πιστεύουν ότι έχουνσυμπτώματα της νόσου.

Η διατήρηση τηςαποφυγής συγχρωτισμού μεταξύ των πελατών στα καταστήματα λιανικής πώλησηςτροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου.Μεταξύ των πρακτικών μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εμπόρουςλιανικής πώλησης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

έλεγχοςτου αριθμού των πελατών που εισέρχονται στο κατάστημα λιανικής για την αποφυγήσυγχρωτισμούτοποθέτησηανακοινώσεων στα σημεία εισόδου με τις οποίες θα ζητούν από τους πελάτες να μηνεισέλθουν στο κατάστημα εάν νιώθουν αδιαθεσία ή έχουν συμπτώματα COVID19διαχείρισηκαι έλεγχος της σειράς προτεραιότητας (ουράς), με συμβουλές για την τήρηση τηςαναγκαίας φυσικής απόστασης τόσο εντός όσο και εκτός καταστημάτων παροχήαντισηπτικών χεριών, απολυμαντικών ψεκασμού και χάρτινων πετσετών μίας χρήσηςστα σημεία εισόδου στο κατάστημα σήμανσηδαπέδου στο εσωτερικό του καταστήματος για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης μετην τήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ των πελατών, ιδιαίτερα στα τμήματα τουκαταστήματος που δημιουργείται συγχρωτισμός, όπως στους πάγκους εξυπηρέτησηςκαι στα ταμεία τακτικέςανακοινώσεις για υπενθύμιση στους πελάτες να ακολουθούν τις συμβουλές γιατήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ τους και τακτικό καθαρισμό των χεριών τους τοποθέτησηπλέξιγκλας στους πάγκους εξυπηρέτησης και στα ταμεία, ως πρόσθετο επίπεδοπροστασίας για το προσωπικό ενθάρρυνσητης χρήσης ανέπαφων πληρωμών καθώςοι καταναλωτές φέρνουν όλο και περισσότερο τις δικές τους τσάντες αγορών, ησυμβουλή στους καταναλωτές να καθαρίζουν τις τσάντες αγορών τους πριν από κάθεχρήση θα αναρτάται ως ανακοίνωση στους χώρους λιανικής πώλησης τροφίμων(καταστήματα, αγορές, σούπερ μάρκετ).

Ελαχιστοποιήστε τονκίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 εντοπίζοντας τασημεία τα οποία αγγίζονται πιο συχνά στους χώρους λιανικής πώλησης καιδιασφαλίζοντας ότι αυτά καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά. Παραδείγματασημείων που αγγίζονται πιο συχνά είναι τα καροτσάκια αγορών, οι λαβές των θυρώνκαι οι ζυγαριές για χρήση από τον πελάτη.

Οι ενέργειες πουπρέπει να λάβουν χώρα αφορούν σε:

Παροχήυγρομάντηλων (ή άλλων μέσων απολύμανσης) για τους πελάτες ώστε να καθαρίζουντις λαβές των καροτσιών και των καλαθιών αγορών ή ανάθεση της απολύμανσης των λαβών των καροτσιών αγορώνμετά από κάθε χρήση στο προσωπικό. Πλύσιμοκαι συχνή απολύμανση αντικειμένων, όπως κουτάλες, λαβίδες και θήκεςκαρυκευμάτων. Διατήρησηανοιχτών των θυρών όπου είναι δυνατόν, για ελαχιστοποίηση της επαφής.

Ανοικτές προθήκες έκθεσης τροφίμων σε καταστήματαλιανικής πώλησης

Αν και ορισμένοικαταναλωτές θεωρούν ότιυπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από COVID-19 ως αποτέλεσμα της έκθεσης τροφίμων σε ανοιχτές προθήκες, δεν υπάρχουνπρος το παρόν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το τρόφιμοσχετίζεται με τη μετάδοση του ιού COVID-19. Είναι σημαντικό να τηρούνται καλέςπρακτικές υγιεινής γύρω από ανοιχτές προθήκες έκθεσης τροφίμων, όπως προθήκεςμε σαλάτες, με φρεσκοπαρασκευασμέναπροϊόντα τροφίμων και προϊόντα αρτοποιίας. Συνιστάται στους καταναλωτές πάντανα πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά με πόσιμο νερό πριν από την κατανάλωση.Τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό πρέπει να τηρούν αυστηρά τις καλέςπρακτικές προσωπικής υγιεινής ανά πάσα στιγμή γύρω από ανοιχτούς χώρουςφαγητού.

Προκειμένου ναχειρίζονται υγιεινά τις ανοιχτές προθήκες έκθεσης τροφίμων και να αποφεύγεται ημετάδοση του COVID-19 μέσω επιφανειακής επαφής, οι επιχειρήσεις λιανικήςπώλησης τροφίμων πρέπει:

Να τηρούν πρόγραμμα συχνού πλυσίματος και την απολύμανση όλων των επιφανειών και των σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην εστίαση τροφίμων απαιτείται να πλένουν συχνά τα χέρια και, εάν χρησιμοποιούν γάντια, αυτά πρέπει να αλλάζονται πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.Οι εργαζόμενοι στην εστίαση τροφίμων απαιτείται να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν συχνά τις επιφάνειες εργασίας (π.χ. γκισέ, πάγκους), τις επιφάνειες προθηκών, τα σκεύη σερβιρίσματος και τα δοχεία αρτυμάτων.Να διαθέτουν απολυμαντικό χεριών για τους καταναλωτές που εισέρχονται και εξέρχονται από τους χώρους της επιχείρηση τους.Θα πρέπει να θεωρείται ότι  τα προϊόντα αρτοποιίας  στις προθήκες αυτοεξυπηρέτησης δεν πρέπει να εκθέτονται ή να πωλούνται χωρίς περιτύλιγμα. Τα προϊόντα αρτοποιίας που βρίσκονται σε ανοιχτές προθήκες αυτοεξυπηρέτησης σε καταστήματα λιανικής θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστική / σελοφάν ή χάρτινη συσκευασία. Τα μη προσυσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα  (π.χ. κουλουράκια, παξιμάδια,γλυκίσματα κ.α.) που εκθέτονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης, αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε ερμάρια από πλεξιγκλάς και να τοποθετούνται σε σακούλες με λαβίδες κλεισίματος για να εξυπηρετούνται οι πελάτες.

[Το συνολικό κείμενο των οδηγιών, όπως και βιβλιογραφικές αναφορές θα βρείτε εδώ]

The post COVID-19: Οδηγίες προς καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα