Σέρτικο σεκλέτι του Ιβάν στην ΣΕΚΑΠ

Τα χτυπήματα της εν Ελλάδι επιχειρηματικής μοίρας του Ιβάν Σαββίδη μοιάζουν απανωτά τον τελευταίο καιρό, καθώς μετά την φουρτούνα που προκλήθηκε στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το πρόβλημα της εγγυητικής επιστολής, ήρθε μία δικαστική απόφαση να περιπλέξει τα πράγματα στην επένδυση του προέδρου του ΠΑΟΚ στη ΣΕΚΑΠ.

align="JUSTIFY">Εν προκειμένω ήταν το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής που «αντιτάχθηκε» στην τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρήθηκε να απαλλαγεί ο ομογενής επιχειρηματίας από το πρόστιμο των €38.000.000 κατά της καπνοβιομηχανίας, και έτσι ο Ιβάν Σαββίδης καλείται πλέον να πληρώσει κανονικά την «λυπητερή».

Το πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη. Μάλιστα, στα επιχειρηματικά και πολιτικά πηγαδάκια λέγεται εντόνως ότι ο επιχειρηματίας αδυνατεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν από το 2008 που διαπράχθηκε η τελωνιακή παράβαση μέχρι το 2013, οπότε η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια του, να μην έχει καταλογιστεί κανένα πρόστιμο –δεδομένου ότι η υπόθεση ήταν γνωστή– κι αυτό να ξεφυτρώνει τώρα από το πουθενά. Στα ίδια πηγαδάκια συζητιέται επίσης ότι ο Ιβάν θεωρεί εαυτόν εξαπατημένο από την συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, υπό το πρίσμα ότι δεν του γνωστοποιήθηκε ποτέ αρμοδίως η υπόθεση της λαθρεμπορίας και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω καταλογίστηκε το 2014.

Και αν μία λύση για την ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η θεωρούμενη από πολλούς φωτογραφική τροπολογία τής νυν συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που όριζε ότι αποκρατικοποιημένες εταιρείες που πέρασαν σε ιδιώτες απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος, η Θέμιδα τορπίλισε την εν λόγω σωστική λέμβο με την προ ημερών απόφασή της στην Θράκη.

Επομένως, το ερώτημα είναι πώς ξημερώνει η επόμενη ημέρα για τον Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας είναι πλέον με το ένα πόδι εκτός της ΣΕΚΑΠ, μιας και στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου το οποίο απασχολεί 170 εργαζομένους. Αυτό δε το επαπειλούμενο «λουκέτο» στην μεγαλύτερη βιομηχανία της Θράκης δεν είναι ένα θεωρητικό ή και «εκβιαστικό» εκ μέρους του επιχειρηματία διαρρέον σενάριο. Είναι μία εν πολλοίς νομοτελειακή εξέλιξη, καθώς, όπως λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις τυπικές διαδικασίες που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αν το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ παραμείνει εν ισχύι και καταπέσουν οι εγγυητικές των τραπεζών που έχει (σ.σ. υπολογίζονται σε περίπου €20.000.000), τότε η ελληνική καπνοβιομηχανία ούτε να πουλάει ούτε να εξάγει θα μπορεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σώθηκε η «παρτίδα» στον ΟΛΘ

Η εξέλιξη με την ΣΕΚΑΠ ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά την εμπλοκή για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, με αφορμή την κατάρρευση της τράπεζας που θα εξέδιδε την εγγυητική των €24.000.000. Τελικά η… παρτίδα σώθηκε καθώς το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ έπεσαν οι υπογραφές στην σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Για το μεταβιβαζόμενο σε αυτήν πακέτο των μετοχών, η κοινοπραξία του επενδυτή θα καταβάλει το ποσό των 231,926 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμευόμενη από σχετικό όρο της σύμβασης να επενδύσει άλλα €180.000.000 σε ορίζοντα επταετίας.

Θυμίζεται ότι το κοινοπρακτικό σχήμα της South East Gateway Thessaloniki, που αποτελεί το νέο «αφεντικό», αποτελείται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, την θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Η Terminal Link ελέγχεται σε ποσοστό 51% από την CMA CGM, η οποία ασκεί και το management, και άλλο 41% ανήκει στην κρατική κινεζική China Merchants Ports.

Αυτό που μένει πλέον είναι να λάβει η συμφωνία το «ΟΚ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οπότε εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου από την Βουλή και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > iApopsi
Σέρτικο, Ιβάν, ΣΕΚΑΠ,sertiko, ivan, sekap