Αναδεικνύει σκάνδαλα και παίρνει «κεφάλια»

Αποφασισμένος να «πάρει κεφάλια» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίζεται έως και εκνευρισμένος με στελέχη του κόμματος –τομεάρχες και βουλευτές–, οι οποίοι έδωσαν αναιμικό «παρών» στο 11ο συνέδριο της παράταξης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις γιορτές (χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του αιφνιδιασμού) ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο οργανόγραμμα του κόμματος. «Γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς κινείται και τι προσφέρει στην Ν.Δ. ο καθένας», σχολιάζει στην «Α» συνομιλητής

του, και εξηγεί πως πρόθεσή του είναι να σταλεί καθαρό μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος για την θέση εάν δεν επιδεικνύει την κινητικότητα που απαιτεί η περίσταση. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει ξανά, στην Πειραιώς εκτιμούν πως το 2018 θα είναι έτος εκλογών και γι’ αυτόν τον λόγο δεν συγχωρούνται κωλυσιεργίες και ράθυμοι ρυθμοί. Πολλώ δε μάλλον, όταν το στοίχημα –που δεν είναι άλλο από το να πειστεί η κοινωνία από την πολιτική πρόταση της Ν.Δ.– δεν έχει επιτευχθεί.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ιστοσελίδας news247 (σ.σ. συμφερόντων Δημήτρη Μάρη) επιβεβαιώνει μεν το «γαλάζιο» προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Πρωτίστως δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χτυπήσει ταβάνι όσον αφορά την συσπείρωση των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, αδυνατεί όμως να προσελκύσει κόσμο από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο λόγος για το λεγόμενο κέντρο –ή «μεσαίο χώρο»– που παρά τα ανοίγματα στο συνέδριο (βλ. ομιλία Μαρκουλάκη) είναι (τουλάχιστον) δύσπιστος απέναντι στην παράταξη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν τρεις κοινωνικές ομάδες που η Ν.Δ. δυσκολεύεται να προσεγγίσει, κάτι που έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση και επιχειρεί να προσεταιριστεί με «δωράκια». Δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι και άνεργοι, δείχνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη να τους… κλείνει το μάτι μοιράζοντας «φιλοδωρήματα» που όμως –π.χ. το βοήθημα των 400 ευρώ για τους ανέργους μέχρι 24 ετών– μόνο ασήμαντα δεν είναι. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει πάνω του τα κυβερνητικά «πυρά», γιατί, όσο κι αν έχει δίκιο όταν λέει πως το Μέγαρο Μαξίμου χτίζει πελατειακό κράτος, η εικόνα που περνάει στον κόσμο είναι πως εάν αναλάβει την ηγεσία της χώρας θα προβεί σε μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο.

Αιχμές για Σαββίδη

Απάντηση στις επικοινωνιακές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν στην Πειραιώς, βάζοντας στο στόχαστρο τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Η αρχή έγινε, προ ημερών, όταν η Ν.Δ. ανέδειξε ως μείζον ζήτημα την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην τελετή ανάληψης τηλεοπτικού καναλιού από τον νέο του ιδιοκτήτη, με τον ομογενή επιχειρηματία σε ουκ ολίγες δημόσιες παρεμβάσεις του να εκφράζει την στήριξή του προς τον πρωθυπουργό και την σημερινή κυβέρνηση γενικότερα. Σε δεύτερο χρόνο, χωρίς να αναφέρει πρόσωπα και… διευθύνσεις, η Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τροπολογίες που έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δήθεν κόπτεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατέθεσε για μια ακόμη φορά βροχή τροπολογιών σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο που διαγράφουν με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Καλούμε εδώ και τώρα την Κυβέρνηση να αποσύρει τις Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες και τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει στους Έλληνες πολίτες ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται και για ποιον λόγο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν να ’ναι Άγιος Βασίλης». Μία «φωτογραφική» δήλωση για τον Ιβάν Σαββίδη και την ΣΕΚΑΠ, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ και της τροπολογίας που έφερε άμεσα στην Βουλή ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις «μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν μεγάλες προσαυξήσεις».

Τέλος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης για δήθεν προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής: «Θα κάνετε κάτι για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο; Για όλους αυτούς που έχουν τους servers τους στην Μάλτα και δηλώνουν ό,τι προαιρούνται; Οικειοθελείς είναι οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις εταιρείες. Ή μήπως επειδή τελευταία απέκτησαν Μέσα Ενημέρωσης –που όλως τυχαίως στηρίζουν την Κυβέρνηση – θα συνεχίζουν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα