Οι διαιτητές παίζουν μπάλα και δίνουν βαθμούς

Του Νίκου Συνοδινού

Αναμφισβήτητα την τρέχουσα περίοδο διανύουμε το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων, καθώς με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου τέσσερις ομάδες συνωστίζονται σε απόσταση μόλις δύο βαθμών μεταξύ τους.

Ο Ολυμπιακός πάτησε ξανά κορυφή μετά την ολοκλήρωση της 15ης αγωνιστικής με 32 βαθμούς, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στους 31 και τον Ατρόμητο Αθ.

στους 30. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να θεωρείται μακράν καλύτερη της άλλης και στους αγωνιστικούς χώρους οι ισχυροί στραβοπατούν συχνά. Κανείς δεν έχει περισσότερες από 10 νίκες στα 15 ματς, στοιχείο που αναδεικνύει τα συχνά στραβοπατήματα και το αμφίρροπο της συνέχειας.

Το νέο ραντεβού των ποδοσφαιριστών στα γήπεδα είναι στις 6 Ιανουαρίου. Η διακοπή του πρωταθλήματος σε συνδυασμό με την μεταγραφική περίοδο μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα και τις ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί.

Να κερδίζετε και τους διαιτητές

Στον δεύτερο γύρο η κρισιμότητα των αναμετρήσεων γίνεται μεγαλύτερη. Αν λοιπόν τα σφυρίγματα στον πρώτο γύρο προσέφεραν βαθμό ή βαθμούς, των οποίων η σημασία δεν ήταν καταλυτική για την συνέχεια, πλέον οι φωνές στο πρώτο πέναλτι θ’ ακούγονται από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο.

Η ρήση του Σωκράτη Κόκκαλη ανάμεσα σε διάφορα «χο χο χο», του «κάντε ομάδα να κερδίζετε και τους διαιτητές» δεν φαίνεται πλέον να συγκινεί. Πάνε 11 χρόνια εξάλλου από τότε που ο Ντέμης Νικολαΐδης δήλωνε πως «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ισονομία… Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα, που θα κερδίζει και τον διαιτητή».

Γιατί όσο υπεράνω και αν είναι κάποιος, οι αποφάσεις των… αστάθμητων παραγόντων δίνουν τίτλους, είτε αυτές γίνονται δειλά και συγκαλυμμένα, είτε απροκάλυπτα και χυδαία.

Η τακτική των παραγόντων να μεταθέτουν ευθύνες στους διαιτητές προκειμένου να μην αναδεικνύονται οι δικές τους, είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Τα διαιτητικά λάθη δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε η εύνοια προς τους μεγάλους ή τους εκάστοτε ισχυρούς.

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο Σάββας Θεοδωρίδης έλεγε για τις διαιτητικές αποφάσεις και τις φωνές των αντιπάλων του Ολυμπιακού:

«Ας αφήσουν τα οφσάιντ και τα λοιπά με τους διαιτητές οι άλλοι. Όταν επιλέγεις φάσεις, κάνεις ό,τι σου αρέσει. Αυτή την μέθοδο της σπίλωσης την βρίσκω εγκληματική. Να βάλουν λεφτά, όπως έχει κάνει ο πρόεδρός μας».

Από αυτήν την φιλοσοφία φθάσαμε στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα την περασμένη Κυριακή, όπου ο Ολυμπιακός ναι μεν επικράτησε 1-0, αλλά ο Σάββας Θεοδωρίδης ανέδειξε τα προβλήματα με την διαιτησία:

«Είδατε τι ρόλο έπαιξε η διαιτησία. Έπρεπε να έχουν δοθεί κόκκινες κάρτες, βάλαμε γκολ κανονικό που πέρασε η μπάλα την γραμμή. Ο λάινσμαν δεν μπορούσε να το δει;

»Ως εδώ και μη παρέκει. Μας αφαίρεσαν επτά βαθμούς. Εάν δεν φτιάξουμε την διαιτησία να φύγει όλη η σαβούρα, ποδόσφαιρο δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα.

»Με τέτοιες διαιτησίες στον β’ γύρο, δεν ξέρω τι θα γίνει. Καταβάλαμε μεγάλες δυνάμεις να συγκρατήσουμε τον κόσμο σήμερα. Έχω αναλύσεις ξένων διαιτητών που λένε πως έχουν γίνει εγκλήματα στον πρώτο γύρο. Να φύγουν κάτι Στυλιάρας, Κομίνης, Μάνταλος, Καλογερόπουλος και τέτοια. Να έρθουν νέα παιδιά».

Η απάντηση στον Σάββα Θεοδωρίδη, ήρθε από τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ Βίτορ Περέιρα, στην αποτίμηση που έκανε:

«Με πολλή δουλειά, έχοντας παράλληλα τόσο την συνεργασία του κ. Γραμμένου, Προέδρου της ΕΠΟ, όσο και του Εκτελεστικού Γραμματέα, κ. Δέδε, καθώς και των συνεργατών μου στην ΚΕΔ, φτάσαμε στην παρούσα φάση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, έχοντας την ικανοποίηση ότι εκπληρώσαμε το καθήκον μας».

Ο Περέιρα είδε άλλα κόλπα στον πρώτο γύρο απ’ ό,τι ο Σάββας Θεοδωρίδης. Τα καλύτερα… έρχονται.

Μπάλα και η… κυβέρνηση

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πήρε τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα», με τον Κώστα Καραπαπά να αφιερώνει το επίτευγμα αυτό σε μέλη της κυβέρνησης.

«Το άτυπο πρωτάθλημα χειμώνα αφιερώνεται στα μέλη της κυβέρνησης, που δημόσια καταφέρονται κατά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και χρίζουν άλλους “πρωταθλητές”. Σήμερα ο κόσμος κόντεψε να μπει μέσα στο γήπεδο. Όλοι βλέπουν τι γίνεται και καταλαβαίνουν. Αφιερώνουμε, λοιπόν, τον τίτλο του Πρωταθλητή Χειμώνα σε αυτούς που μας πολεμούν με λύσσα…» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

Σε αυτό το κλίμα, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα ριχτούν στην μάχη του δεύτερου γύρου. Και άπαντες θα περιμένουν την σπίθα του πρώτου… εκτός περιοχής πέναλτι για ν’ ανάψει η φωτιά. Γιατί φαίνεται πως όσες μεταγραφές και να γίνουν, μπορεί τελικά να μη χτίζονται ομάδες που σε κάποια ματς θα κερδίζουν και την διαιτησία. Και αυτά τα παιχνίδια σε πρωτάθλημα με τρεις διεκδικητές, θα δώσουν τον τίτλο και το δικαίωμα στο Ευρωπαϊκό όνειρο συμμετοχής στο χρυσοφόρο Champions League.

Keywords
Τυχαία Θέματα