Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 17 χρόνια

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την Τρίτη (19/3) τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, τερματίζοντας το μοναδικό καθεστώς αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο λόγω των πρώτων ενδείξεων ισχυρών μισθολογικών κερδών φέτος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές

οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η BOJ αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της σε περίπου 0%-0,1% από -0,1%, σύμφωνα με δήλωσή της στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της τον Μάρτιο. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Η BOJ κατήργησε επίσης την πολιτική της για τον ριζικό έλεγχο της καμπύλης απόδοσης για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα όπως απαιτείται.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας «σε γενικές γραμμές ίδιου ποσού» με πριν, επί του παρόντος περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιεν το μήνα.

Θα καταφύγει επίσης σε «ευέλικτες κινήσεις» με τη μορφή αυξημένων αγορών JGB και αγορών JGB σταθερού επιτοκίου, μεταξύ άλλων, εάν υπάρξει ταχεία αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ιστορική στροφή και αντιπροσωπεύουν την πιο απότομη οπισθοδρόμηση σε μια από τις πιο επιθετικές ασκήσεις νομισματικής χαλάρωσης στον κόσμο, επισημαίνει το CNBC, που είχε ως στόχο να βγάλει την ιαπωνική οικονομία από τον αποπληθωριστικό σπιράλ της.

Το ιαπωνικό γιεν αποδυναμώθηκε έως και στα 149,92 έναντι του δολαρίου, ενώ ο Nikkei κινήθηκε μεταξύ κερδών και ζημιών μετά την απόφαση της BOJ. Οι αποδόσεις των JGB 10 και 30 ετών μειώθηκαν.

#Τράπεζα_της_Ιαπωνίας #BOJ #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
trapeza-tis-iaponias-afxisi-ton-epitokion-epeita-apo-17-chronia.htm
Τυχαία Θέματα