Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νηολόγιο διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις ένα μήνα

Η Γκαμπόν, ένα μικρό αφρικανικό κράτος στις ακτές του Ατλαντικού, πέρυσι αποτέλεσε τη χώρα με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νηολόγιο, το οποίο ενισχύθηκε ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες του 2024, με την αλλαγή σημαίας που πραγματοποίησε σε μέρος του στόλου της η Sovcomflot.

Τα στοιχεία της Clarksons Research δείχνουν ότι μέσα στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα πλοία με σημαία Γκαμπόν αυξήθηκαν κατά ένα πρωτοφανές ποσοστό 675%, σε 6,2 εκατ. gt, και πλέον πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νηολόγιο στην Αφρική, μετά τη Λιβερία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου

2024, το νηολόγιο της Γκαμπόν διπλασιάστηκε, χάρη στα περίπου 50 δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τη Sovcomflot. Τα εν λόγω πλοία «μετακινήθηκαν» από τη σημαία της Λιβερίας, ένα νηολόγιο με έδρα τις ΗΠΑ, λόγω πιέσεων από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η σημαία της Γκαμπόν αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες πράσινου, κίτρινου και μπλε χρώματος, με την τελευταία να αντιπροσωπεύει τη θάλασσα και συγκεκριμένα τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μεταξύ των πλοίων στα βιβλία της Γκαμπόν ήταν και το Pablo, το aframax που εξερράγη στα ύδατα της Μαλαισίας, τον περασμένο Μάιο, σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματος. Το κατεστραμμένο πλοίο ήταν ανασφάλιστο, με ιστορικό μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου, και το περιστατικό αποτέλεσε μια υπενθύμιση των κινδύνων που συνδέονται με τον σκοτεινό στόλο.

Πλέον, αναδύονται κι άλλες σημαίες για τον σκοτεινό στόλο, πλοία που μεταφέρουν φορτία από τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και της Ρωσία. Ο στόλος αυτός έχει αυξηθεί από περίπου 400 πλοία σε περισσότερα από 700 στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της BRS.

Το Eswatini Maritime Affairs and International Ship Registry ιδρύθηκε ως ιδιωτική εταιρεία στη Σιγκαπούρη στα τέλη του περασμένου έτους και είναι υπεύθυνο για την εγγραφή των πλοίων στο αποκλεισμένο από το εξωτερικό βασίλειο της νότιας Αφρικής, Εσουατίνι, προηγουμένως γνωστό ως Σουαζιλάνδη.

Οι Ινδοί υποστηρικτές της σημαίας του Εσουατίνι πρόσφατα βρέθηκαν στο περίκλειστο Λάος, καθώς είναι σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ακόμα νέου νηολογίου. Όπως και το Εσουατίνι, το Λάος δεν είναι κράτος μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Άλλα νηολόγια χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και έχουν γίνει «πρωτοσέλιδα», τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνουν αυτά της Μογγολίας, της Βολιβίας και του Αγίου Μαρίνου.

#ΝΗΟΛΟΓΙΟ #σημαία #Γκαμπόν #ανάπτυξη #ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ_ΣΤΟΛΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
to-tachytera-anaptyssomeno-niologio-diplasiastike-mesa-se-molis-ena-mina.htm
Τυχαία Θέματα