Bowman (Fed): Είναι πολύ νωρίς για μειώσεις των επιτοκίων

Η Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Michelle Bowman δήλωσε την Τρίτη (27/2) ότι δεν βιάζεται να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια, ιδίως δεδομένων των ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πρόοδο ή ακόμη και να προκαλέσουν αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές.

«Η βασική μου προοπτική εξακολουθεί να είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω με το επιτόκιο πολιτικής σταθερό», δήλωσε η Bowman.

«Θα παραμείνω

προσεκτική στην προσέγγισή μου για να εξετάσω μελλοντικές αλλαγές στη στάση της πολιτικής».

Σύμφωνα με το Investing, η Bowman ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα εισερχόμενα στοιχεία προκειμένου να αξιολογεί την κατάλληλη πορεία για τη νομισματική πολιτική, ενώ επισήμανε αρκετούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από γεωπολιτικές συγκρούσεις, της χαλάρωσης των οικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας.

«Σε περίπτωση που τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, θα καταστεί τελικά σκόπιμο να μειώσουμε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής μας για να αποτρέψουμε να γίνει υπερβολικά περιοριστική η νομισματική πολιτική", ανέφερε η αξιωματούχος στο πλαίσιο ομιλίας της σε τραπεζικό συνέδριο στη Φλόριντα.

«Κατά την άποψή μου, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε ότι κάποια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να απαιτήσει αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

«Ενώ η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να είναι σε περιοριστικό επίπεδο, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου, παραμένω πρόθυμη να αυξήσω τα επιτόκια σε κάποια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή αναστραφεί».

Η Bowman υποστήριξε την απόφαση της Fed τον περασμένο μήνα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50% και την Τρίτη δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πολιτική στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι «περιοριστική και φαίνεται να είναι κατάλληλα βαθμονομημένη για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων».

Επανέλαβε επίσης την άποψή της ότι εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται με διατηρήσιμο ρυθμό προς τον στόχο της Fed για το 2%, θα καταστεί τελικά σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο πολιτικής για να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό.

Αλλά οι απροσδόκητα ισχυρές ενδείξεις για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο «υποδηλώνουν βραδύτερη πρόοδο» προς τον στόχο του 2%, δήλωσε η Bowman.

#BOWMAN #FED #μειώσεις_επιτοκίων #ΗΠΑ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ #πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
bowman-fed-einai-poly-noris-gia-meioseis-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα