Περιθώρια ανόδου στις τράπεζες, με την Πειραιώς στην τελική ευθεία

08:23 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στάση αναμονής τηρούν αγοραστές και πωλητές στο ΧΑ, καθώς δεν συναντώνται εύκολα, στα επίπεδα που επιθυμούν. Οι αγοραστές θέλουν να ψωνίσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ενώ οι πωλητές να πουλήσουν ακριβότερα. Η αγορά μένει κάπου στη μέση, σε στενό εύρος διακύμανσης. Φαίνεται ότι οι τράπεζες θα ευνοηθούν. 

Αιτία για αυτή τη στάση που έχει φέρει προσωρινά σχετική μείωση του τζίρου, είναι διάφοροι λόγοι που όλοι περιστρέφονται πίσω από την αναμενόμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας

Πειραιώς. Καθώς η τοποθέτηση πλησιάζει, ούτε οι αγοραστές, ούτε οι πωλητές θα ήθελαν να κάνουν λάθος. Έτσι περιμένουν αφού:

-Οι μεν δυνητικοί πωλητές έχουν ρευστότητα και γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά κεφαλαίων και επενδυτική όρεξη ειδικά από το εξωτερικό. Το αντιλήφθηκαν στο ταμπλό, καθώς πουλώντας διαπίστωσαν ότι οι μετοχές τους αγοράζονταν με μεγάλη διάθεση.

-Οι δε αγοραστές, ενόψει της τοποθέτησης κι εφόσον δεν έχουν την τιμή, θα ήθελαν σε αυτά τα επίπεδα να ξέρουν το εύρος τοποθέτησης για να αγοράσουν από το ταμπλό. Πλέον οι αγορές τους έχουν ήδη οδηγήσει ψηλά τις τιμές και δεν θα ήθελαν να τις δουν ακόμα υψηλότερα.

Στο μεταξύ, αρχίζει και διαφαίνεται το σενάριο ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών που μπορούν να ευνοηθούν από μείωση επιτοκίων, καθώς οι μεν απώλειες στα περιθώρια θα είναι μικρές, ενώ θα ξεπερασθούν με μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, μείωση κόστους και αύξηση προμηθειών και αμοιβών.

Σχετικά είναι χαρακτηριστική η έκθεση της Pantelakis Securities που δίνει σύσταση για αυξημένη απόδοση, ενώ αυξάνει και τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τραπεζών. Κορυφαίες επιλογές της είναι, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Οι νέοι στόχοι είναι:

-Τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ προηγουμένως,

-Τα 2,35 ευρώ για την Αlpha Bank από 2,30 ευρώ πριν,

-Τα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ προηγουμένως 

-Τα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ, πριν.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αγορά θα εστιάσει στα διατηρήσιμα κέρδη, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται, ενώ οι τράπεζες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα επιτόκια χάρη στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, την ήπια διάβρωση των περιθωρίων του ενεργητικού και κυρίως, τα συγκρατημένα κόστη των καταθέσεων.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά, ότι οι τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες να υπερασπιστούν τα κέρδη του 2023, όχι μόνο λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, με ρυθμό της τάξεως του 5% περίπου ετησίως. Το χαμηλό κόστος των καταθέσεων, η αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου των τίτλων, το όφελος από την αντιστάθμιση επιτοκίων σε ισχύ, η συνεχής αυστηρή συγκράτηση του κόστους (και το τελευταίο σκέλος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου στις 60 μονάδες βάσης) είναι στοιχεία κλειδιά.

Έτσι κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα σε ολόκληρο τον κλάδο, αλλά αναφορικά με τη σειρά προτίμησης, η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει συνδυάζοντας έκπτωση αποτίμησης με θετικά κέρδη, αναθεωρήσεις κερδών και ταχεία δημιουργία κεφαλαίου. Η Αlpha Bank πρόκειται να συρρικνώσει το χάσμα του δείκτη αποδοτικότητας RoTE σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, ελπίζοντας ότι θα φέρει σχετικό re-rating.

Keywords
Αναζητήσεις
perithoria-anodou-stis-trapezes-me-tin-peiraios-stin-teliki-eftheia.htm
Τυχαία Θέματα