Σε πτώση και οι απάτες κρυπτονομισμάτων το πρώτο εξάμηνο

Η bear market έχει και μερικές… θετικές συνέπειες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μειώνονται αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, η Chainalysis διαπίστωσε ότι οι εν λόγω απάτες μειώθηκαν έως και 65% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η πραγματική bear market του 2022 ξεκίνησε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Μάιο του 2022, με την κατάρρευση

του οικοσυστήματος Terra/Luna που προκάλεσε την πρώτη κατάρρευση των αγορών κρυπτογράφησης.

Βέβαια, επισημαίνει το Cryptonomist, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης είχε ήδη αρχίσει να πέφτει νωρίτερα, μετά την κερδοσκοπική… φούσκα στα τέλη του 2021, αλλά χωρίς να καταρρεύσει περισσότερο.

Αφού κορυφώθηκε στα σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 είχε πέσει στο 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια, αλλά τον Απρίλιο ανέβηκε ξανά στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, τον Μάιο έπεσε στο 1,2 τρισεκατομμύριο και τον Ιούνιο έπεσε στα 800 εκατομμύρια. Το χαμηλότερο σημείο της bear-market ήταν τον Νοέμβριο του 2022 κάτω από τα 780 εκατομμύρια.

Έκτοτε έχει αυξηθεί ξανά, πρώτα πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο στο τέλος Ιανουαρίου 2023 και στη συνέχεια πάνω από το 1,2 τρισεκατομμύριο. Έτσι το 2022 ήταν έτος σχεδόν συνεχούς καθόδου, παρά τα σκαμπανεβάσματα, ενώ το 2023 είναι έτος μερικής ανάκαμψης.

Η εξέλιξη των κρυπτογραφικών απατών με την πάροδο του χρόνου

Ωστόσο, κάτι ελαφρώς διαφορετικό έχει συμβεί με τις απάτες κρυπτογράφησης, επισημαίνει το Cryptonomist. Σαφώς, σημειώνει, υπήρξε κορύφωση το 2021, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους του 2022 συνέχισαν να «στοιχειώνουν» τη βιομηχανία.

Ωστόσο, με την άφιξη της πραγματικής bear market, της πιο σκληρής, πολλοί έμποροι λιανικής απομακρύνθηκαν από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, απομακρύνοντας μεγάλο μέρος της βάσης χρηστών που χρησιμοποιούν οι απατεώνες.

Το γράφημα που δημοσίευσε η Chainalysis δείχνει ξεκάθαρα πώς κατά τη διάρκεια του 2021 υπήρξε συνεχής εισροή κεφαλαίων σε παράνομες υπηρεσίες κρυπτογράφησης. Δείχνει επίσης πώς συνεχίστηκαν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Υπήρξε μια αρχική επιβράδυνση μόλις ξεκίνησε η δυσκολότερη φάση της bear market στα τέλη Μαΐου 2022, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο επανήλθαν.

Αντίθετα, στα τέλη του 2022, μετά το φιάσκο της FTX που έκανε πολλούς ιδιώτες επενδυτές να φύγουν από τις αγορές κρυπτογράφησης, οι απάτες άρχισαν να επιβραδύνονται πολύ και κατά τη διάρκεια του 2023 αυτή η επιβράδυνση επιταχύνθηκε, ειδικά ξεκινώντας από τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι εισροές κρυπτονομισμάτων σε γνωστές παράνομες οντότητες μειώθηκαν κατά 65% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισροές σε επικίνδυνες οντότητες φαίνεται επίσης να είναι μειωμένες κατά 42%.

Στην πραγματικότητα, οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται σε γενικές γραμμές, αλλά αυτές οι μειώσεις είναι πολύ λιγότερο έντονες για τις νόμιμες υπηρεσίες (μείωση 28%).

«Υπήρξε μια υποχώρηση στην αγορά, αλλά ο όγκος των παράνομων συναλλαγών κρυπτογράφησης μειώνεται πολύ περισσότερο από τον νόμιμο όγκο συναλλαγών κρυπτογράφησης», σχολίασε η Chainalysis.

Μέχρι τον Ιούνιο, οι απατεώνες κρυπτογράφησης είχαν εισπράξει σχεδόν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2022 από θύματα που ξεγέλασαν ώστε να τους μεταφέρουν χρήματα, φτάνοντας μόλις πάνω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Τα χακαρίσματα μειώνονται επίσης απότομα, ίσως λόγω της απώλειας της αξίας πολλών κρυπτονομισμάτων.

κρυπτονομίσματααπάτεςSCAMS
Keywords
Αναζητήσεις
se-ptosi-kai-oi-apates-kryptonomismaton-to-proto-examino.htm
Τυχαία Θέματα