Ενρία (ΕΚΤ): Από Σεπτέμβριο η αναφορά τραπεζών για τη ρευστότητα

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η ΕΚΤ να ζητά από τις τράπεζες της Ε.Ε να παρέχουν εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας προκειμένου να μπορεί να διενεργεί συχνότερους ελέγχους σχετικά με την ικανότητά τους να αποκρούουν ενδεχόμενους κινδύνους.

Ειδικότερα, ο Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό,τι στο παρελθόν, αλλά ότι οι

χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «ευαίσθητη φάση» λόγω του ουκρανικού πολέμου, του υψηλότερου πληθωρισμού και της ταχείας ανόδου των επιτοκίων.

«Αποφασίσαμε να στέλνουμε στις τράπεζες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, αίτημα παροχής πληροφοριών σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να έχουμε πιο φρέσκα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε καλύτερα τις εξελίξεις στη ρευστότητα» σημείωσε ο Ενρία.

Αναφορικά με τα stress test, ο Ενρία αναμένει πως θα δείξουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση από ισχυρότερη βάση.

Ερωτηθείς εάν στην Ιταλία υπάρχει ανάγκη για έναν τρίτο μεγάλο τραπεζικό όμιλο εκτός από την UniCredit και την Intesa Sanpaolo, ο Enria είπε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενοποίηση, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

ΕνρίαΕΚΤΤΡΑΠΕΖΕΣρευστότητα
Keywords
Αναζητήσεις
enria-ekt-apo-septemvrio-i-anafora-trapezon-gia-ti-refstotita.htm
Τυχαία Θέματα