Παραμένει ΠΟΠ το χαλούμι- Τι ζητούσαν οι Κύπριοι παραγωγοί

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσπάθεια να καταργηθεί το καθεστώς προστασίας του χαλουμιού, με το βραβευμένο τυρί να είναι μία από τις κορυφαίες εξαγωγές της Κύπρου.

Το χαλούμι τελεί υπό καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι μόνο εγκεκριμένοι παραγωγοί από την Κύπρο μπορούν να εμπορεύονται το τυρί με αυτή την ονομασία. Ωστόσο,

οι επίσημες προδιαγραφές του προϊόντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κυπριακή γαλακτοβιομηχανία.

Οι αρχές λένε ότι το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται με μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, αντικαθιστώντας σταδιακά το αγελαδινό γάλα που τα τελευταία χρόνια ήταν το κυρίαρχο συστατικό.

Με απόφαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την αίτηση αφαίρεσης του χαλουμιού από το ΠΟΠ καθεστώς του, που είχε υποβληθεί από Κύπριους κτηνοτρόφους και τη συνδεδεμένη με αυτούς εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ένσταση των Κύπριων παραγωγών

Η αναφορά είχε υποστηρίξει ότι η Κύπρος υπέβαλε λανθασμένες προδιαγραφές για τα συστατικά του χαλουμιού κατά την αίτηση για ΠΟΠ το 2014.

Το χαλούμι αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή του νησιού μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το χαλούμι κατοχύρωσε ένδειξη ΠΟΠ από την ΕΕ το 2021. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, η Κύπρος σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο μείγμα ώστε να ισούται με αυτή του αγελαδινού γάλακτος.

Αυτή η κίνηση έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις από τους εμπλεκόμενους της βιομηχανίας, οι οποίοι λένε ότι το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα είναι άκρως εποχιακό και ως εκ τούτου θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος στην παραγωγική ικανότητα.

«Δεν θέλουμε να πέσουν οι εξαγωγές μας, είναι από τις κορυφαίες μας εξαγωγές, αλλά αυτό (προδιαγραφές) θα προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή», δήλωσε ο Νίκος Παπακυπριακού, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Κύπρου.

Επί του παρόντος στο μείγμα μπαίνει 10% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Όταν οι αρχές αποφάσισαν αύξηση στο 19% τον περασμένο Οκτώβριο, οι τυροκόμοι απείλησαν να κλείσουν τα γαλακτοκομεία τους, καθώς δεν υπήρχε αρκετό γάλα για να συντηρηθεί η απρόσκοπτη παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

#ΠΟΠ #χαλούμι #ΚΥΠΡΟΣ #ΚΥΠΡΙΟΙ_ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ #ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
paramenei-pop-to-chaloumi--ti-zitousan-oi-kyprioi-paragogoi.htm
Τυχαία Θέματα