Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη!

Η κόντρα με τους τραπεζίτες για το κούρεμα. Τα σενάρια για EFSF και ανακεφαλαιοποίηση.

Μετά από αναβολές, παρατάσεις, ακυρώσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταληκτική ημέρα για λήψη σημαντικών αποφάσεων φτάνει σήμερα, στην κρισιμότερη ίσως Σύνοδο Κορυφής από τη σύσταση της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής που λόγω του χάσματος που παρέμενε ανάμεσα στις διεκδικήσεις Γαλλίας
και Γερμανίας όλη την περασμένη εβδομάδα, δεν έδωσε κάτι παραπάνω από δεσμεύσεις ότι οι ηγέτες θα συναινέσουν σε δυναμικές και οριστικές αποφάσεις μέχρι τη σημερινή Σύνοδο.

Στο αποκορύφωμα της έχει φτάσει εν τω μεταξύ η κόντρα των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, που αντιτίθενται στην πρόταση που προωθεί η γερμανική πλευρά για εθελοντικά πολύ βαθύτερο κούρεμα σε ποσοστό που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα κυμαίνεται γύρω στο 60%. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως οι ιδιώτες θα πρέπει να αποδεχθούν κούρεμα άνω του 50%, απειλώντας τους σε διαφορετική περίπτωση με ένα υποχρεωτικό κούρεμα και ένα πιστωτικό γεγονός με άγνωστες για την Ευρωζώνη συνέπειες.

Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής και μέχρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

O κ. Γιούνκερ ακύρωσε χθες με ανακοίνωση του το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο εν όψει της Συνόδου Κορυφής ενώ το ίδιο έπραξαν λίγο αργότερα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο ανησυχιών στις αγορές και την κοινή γνώμη.

Η ανησυχία «φούντωσε» όταν στο Ευρωκοινοβούλιο ο Βέλγος Γκυ Φέρχοσταντ προσκόμισε προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής βάσει του οποίου προβλέπεται κούρεμα 60% για τα ελληνικά ομόλογα.

Ανοιχτά παραμένουν και μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το νούμερο των 100 δις. που έχει ακουστεί μέχρι στιγμή να μην «ικανοποιεί» τις αγορές, ενώ με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση στον αέρα, άγνωστο είναι το αν θα ληφθεί και οριστική απόφαση και για το τρίτο αλληλένδετο με αυτά τα δύο ζητήματα θέμα προς επίλυση, δηλαδή τη μόχλευση και τη «δύναμη πυρός» του EFSF.

Όπως έγινε χθες γνωστό, τα δύο κυρίαρχα σενάρια για το μηχανισμό EFSF είναι αφενός η στήριξη και η ενίσχυση των κεφαλαίων του από ένα όχημα ειδικού σκοπού (SpiV) με συμμετοχή χωρών όπως η Νορβηγία, το Κατάρ ή ακόμη και του ΔΝΤ και η χρήση του ως μηχανισμός ασφάλισης αγοράς ομολόγων.

Ακόμη και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα αγορά ομολόγων, έτσι ώστε να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας τελεί υπό διαπραγμάτευση, με το Βερολίνο να αντιδρά στη συνέχιση του που φημολογείτο ότι θα στηριχθεί από τα πορίσματα της Συνόδου.

Το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης Ιταλίας αποτ
Keywords
Τυχαία Θέματα