Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη: Ή χρεοκοπίες ή διάσωση!

Πιέζει η Γερμανία για "κούρεμα" 60% στα ελληνικά ομόλογα, αλλά Γαλλία και Τράπεζες αντιστέκονται. Έρχεται ντόμινο κρίσης σε Ιταλία, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Ακόμη και στο παρά πέντε... η Ευρώπη παραμένει αναποφάσιστη ως προς το ποιά θα είναι η πολυπόθητη "ευρωπαική λύση", αλλά και ως προς το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διεργασιών της αυριανής Συνόδου Κορυφής η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Από τη μία οι "φωνές" που στηρίζουν τις χρεοκοπίες της ευρωπεριφέρειας και από την άλλη οι "φωνές" που προσπαθούν για τη διάσωση της περιοχής. Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, καθώς στην πρώτη περίπτωση, η Μέρκελ αναζητά τρόπους, ώστε η χώρα της να μην πληρώσει τα "σπασμένα" των υπερχερωμένων χωρών της Ευρωζώνης και στις άλλες δύο περιπτσεις, υπάρχει ο φόβος για ντόμινο κρίσης λόγω μεγάλης έκεθσης σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες και τις οποίες μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Γερμανία ασκεί ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν "κούρεμα" υψους 60% των εληνικών ομολόγων, αλλά η Γαλλία επιμένει ότι το «κούρεμα» δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 40%, μια άποψη την οποία στηρίζουν επίσης οι τράπεζες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες φοβούνται πως ένα ποσοστό της τάξης του 60% δεν θα θεωρείται εθελοντικό και μπορεί να δώσει το έναυσμα για την πληρωμή των CDS’s, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές από τα ομόλογα.

«Η πρόθεση είναι για ένα haircut 60%, και προτάθηκε στις τράπεζες την Κυριακή. Επομένως, η Γερμανία φαίνεται να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αν και υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμβιβασμό περίπου στο 50%. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο στη σύνοδο της ευρωζώνης», δήλωσε πηγή πρσοκείμενη στις συζητήσειςΡουμπινί: Κούρεμα 60% δεν προκαλεί πιστωτικό γεγονός
Πιθανό "κούρεμα" 60% για τα ελληνικά ομόλογα δε θα ενεργοποιήσει από μόνο του τα CDS, ακόμα και αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε selective default για σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο Nouriel Roubini. Υποστηρίζει επίσης πως ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS δε θα υπάρξουν συστημικές επιπτώσεις.
Όπως σχολιάζει στο Twitter, τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα».

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Roubini, θα πρέπει να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν haircut 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS.

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, ένα «κούρεμα» 60% θα γίνει αποδεκτό εάν:

1) γίνει χρήση των όρων που θα αναγκάσουν τους μικρούς
Keywords
Τυχαία Θέματα