Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες ένταξης προσφύγων στις κοινωνίες

Tα ποσοστά ανεργίας, καθώς και η αποδοχή των προσφύγων από τον ντόπιο πληθυσμό, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ένταξη των προσφύγων στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του ifo Schnelldienst.

«Η χαμηλή ανεργία σε μια περιοχή διευκολύνει τους μετανάστες να βρουν δουλειά εκεί και έτσι να ενσωματωθούν», γράφει ο Panu Poutvaara, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Θεσμικής Σύγκρισης και Έρευνας Μετανάστευσης ifo.

Σήμερα, η Γερμανία κατανέμει τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατιδίων

της, με βάση το μέγεθος του πληθυσμού και την οικονομική απόδοση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου ifo, η πιθανότητα οι πρόσφυγες να βρουν δουλειά μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εάν σταλούν σε περιοχή όπου η ανεργία είναι 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη.

Εάν καταφέρουν να βρουν δουλειά, ο μισθός είναι 35% χαμηλότερος κατά μέσο όρο, όταν η ανεργία είναι 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν την ανομοιόμορφη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Poutvaara υποστηρίζει πως «εάν οι αιτούντες άσυλο αποστέλλονται σε χώρες με μικρότερη αποδοχή των προσφύγων από τον ντόπιο πληθυσμό, ο κίνδυνος αποτυχίας ένταξής τους αυξάνεται – με επακόλουθο κόστος».

IFO INSTITUTEπρόσφυγεςαιτούντες άσυλοΓερμανίαΑνεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα