Ο απολογισμός της παρουσίας Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Έπειτα από δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις όπου αποφάσιζε αυξήσεις των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε από την Αθήνα ότι προχωρά σε παύση... μέχρι νεοτέρας.

Και αυτό θέλησε να το καταστήσει σαφές στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης στην ελληνική πρωτεύουσα η Κριστίν Λαγκάρντ, που έσπευσε να ευχαριστήσει για τη φιλοξενία και να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα
για την υποδειγματική οργάνωση.

«Το ότι αποφασίσαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια δεν σημαίνει ότι δεν θα ανέβουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πολλάκις ότι οι όποιες αποφάσεις θα παραμείνουν «data dependent», θα εξαρτηθούν, δηλαδή, από τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα συνεχίσει να παρακολουθεί η τράπεζα.

Μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «και η μη δράση είναι κάποιες φορές δράση». Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη σημαίνει ότι τα μέλη της ΕΚΤ συμφωνούν «στην παρούσα φάση», όπως διευκρίνισε, ότι, αν τα επιτόκια παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για επαρκώς μακρύ χρονικό διάστημα, θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό στο 2%.

Ερωτηθείσα για το αν φοβάται νέα ενεργειακή κρίση λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που ήρθαν να προστεθούν στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξήγησε ότι ο κίνδυνος σαφώς και υπάρχει, αλλά και η οικονομία πλέον είναι διαφορετική, με τα επιτόκια υψηλότερα και η αγορά εργασίας σε άλλη φάση.

Κατά τα άλλα, εκτός από τη διαφορετική απόφαση, ο τόνος της Λαγκάρντ δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμα πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις εγχώριες πιέσεις να παραμένουν ισχυρές και την ΕΚΤ να παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να τον επαναφέρει εγκαίρως στον στόχο. «Πλησιάζοντας στον στόχο, είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι», τόνισε.

«Μέλι» για την Ελλάδα

Αν και, όπως είπε, δεν της αρέσει να κάνει συγκρίσεις, η κα. Λαγκάρντ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι τα έχει πάει εξαιρετικά και πολύ καλύτερα από άλλους. Έκανε λόγο για «αστρονομική επίδοση», επισημαίνοντας ότι έχει δείξει «εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερα φάση από την προ-κορονοϊού εποχή, ενώ πλέον, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για τα προγράμματα αγορών της ΕΚΤ χωρίς καμία εξαίρεση. Επανέλαβε βέβαια, κάτι που είπε και στις συνεντεύξεις της, ότι η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε με τη σειρά του λόγο για success story, αν και παραδέχτηκε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να φτάσει, για παράδειγμα, η Ελλάδα στις αξιολογήσεις Α+ που είχε πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Επεσήμανε, όμως, προς επίρρωση των λόγων της κας. Λαγκάρντ, ότι όντως η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την προ-κορονοϊού εποχή, με τη δραστηριότητα να είναι 10% υψηλότερα και την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για την πορεία των επιτοκίων στη συνεδρίαση που θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Νατάσα ΠαπαδημητροπούλουΕΚΤεπιτόκιαΛαγκαρντΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα