Μητσοτάκης: 4 βασικές γραμμές, 210 μεταρρυθμίσεις και 79 ορόσημα

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως οι "μπλε φάκελοι" που παρέδωσε στους υπουργούς περιέχουν 210 μεταρρυθμίσεις και 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να γίνουν πράξη μέσα στην τετραετία. "Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα είναι οι 4 βασικές μας γραμμές", υπογράμμισε στην εισήγησή του.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητοτάκης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας

πως η μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών μεγαλώνει και την ευθύνη της ΝΔ απέναντί τους.

"Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης να κερδίζει μια δεύτερη θητεία με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε υποχρέωση να τις εκφράσουμε".

Σημείωσε ακόμα με νόημα πως η ΝΔ μπορούσε να πετύχει αυτοδυναμία από τον Μάιο, αλλά το πείραμα της απλής αναλογικής απέτυχε και δεν βοήθησε τη χώρα.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει όπως είπε 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ανακοίνωσε ακόμα πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση θα αφορά τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αποτυπώνει τις οικονομικές δεσμεύσεις (μεταξύ αυτών επαναφορά ΕΥΔΑΠ -ΕΥΑΘ στο Δημόσιο) αλλά και τη νομοθέτηση της υποχρέωσης τα κομματικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα.

Παράλληλα, θα νομοθετηθεί η ίδρυση μικτών πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Οικονομία

"Η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια", τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτό το γνώμονα θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση νομοθετικά.

"Οι τέσσερις βασικές μας γραμμές είναι καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα", υπογράμμισε.

Μήνυμα στους υπουργούς

Τέλος, έστειλε το μήνυμα στους υπουργούς πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο το δικό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά να κινούνται πάντα με γνώμονα τη σωστή πορεία της κυβέρνησης συνολικά.

"Επιτυχημένος υπουργός είναι αυτός που υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο. Υπερασπιζόμαστε το έργο όλων αλλά το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας", τόνισε συγκεκριμένα.

Ο Πρωθυπουργός μετά το υπουργικό, που κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας, ξεκινά αμέσως τις περιοδείες στα υπουργεία για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές. Πρώτη στάση το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκεί βρίσκεται ο "κινητήρας" της κυβέρνησης.

Πιθανότατα εκεί να βγουν και κάποιες ειδήσεις σχετικά με τις κινήσεις απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σίγουρα επίσης θα δοθεί σήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία η κυβέρνηση συνδέει με τη μείωση φόρων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΥπουργικό ΣυμβούλιοΕΛΛΑΔΑΥΠΟΙΚΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα