Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα «πράσινα» με ώθηση από τράπεζες και Jumbo

Με σημαντικά κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (28/6) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,55% στις 1.242,76 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 18,39 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει ακόμα υψηλότερη άνοδο κατά 1,31% στις 3.019,5 και ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα 1,94% στις 979,67 μονάδες.

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το βασικό στοιχείο που επικράτησε χθες (27/6) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το πρόσημο

του Γενικού Δείκτη να αλλάζει αρκετές φορές εντός της ημέρας.

Οι αγοραστές ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο, χωρίς ωστόσο να «απορροφούν» σημαντικό κομμάτι από το προχθεσινό sell off.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο και να σημειώνουν άνοδο:ΑLPHA BANK +1,56%ΕΤΕ +2,12%ΕUROBANK +1,59%ΠΕΙΡΑΙΩΣ +3,23%

Το επενδυτικό κοινό πλέον έχει «κλειδώσει» την πολιτική σταθερότητα και μετά την τοποθέτηση των νέων υπουργών στα αρμόδια υπουργεία, αναμένει γρήγορες και αποφασιστικές επενδυτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, επίτευγμα που τοποθετείται χρονικά μετά το καλοκαίρι.

Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίστικαν από ισχυρό profit taking, που ήταν και επόμενο από τη μία, λόγω των υψηλών κερδών της περιόδου, αλλά στηρίχθηκε και στις ανησυχίες για την έκρυθμη κατάσταση στη Ρωσία που παρακολουθείται στενά, αλλά και στις εξαγγελίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών.

Συμπληρωματικά, υπήρξαν και αποκοπές μερισμάτων όπως της Motor Oil και της Mytilineos που «κλώνισαν» το ταμπλό.

Οι προοπτικές πάντως, επί του παρόντος παραμένουν ευοίωνες, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να βρίσκεται στο 3,5%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Παράλληλα, τα spreads των ελληνικών τίτλων (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων) υποχωρούν μόλις στις 122 μονάδες βάσης.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, οι οποίοι ανέκαμψαν από το πρόσφατο πτωτικό σερί, καθώς τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία κατευνάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για μια επικείμενη ύφεση. Της σημερινής ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Aκόμα, δύο τάσεις κυριάρχησαν στις αγορές της Ασίας την Τετάρτη καθώς η περιοχή αφομοιώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Αυστραλία, αλλά και τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα που υποχώρησαν σημαντικά.
Τέλος, κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, αφού έσπασαν προσωρινά το σερί απωλειών τους στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης.Το ταμπλό στο Χ.Α

Ανοδική τροχιά σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,56%), της ΜΙG (+3,73%), της JUMBO (+3,71%), του ΟΠΑΠ (+1,41%) και της ΣΠΕΙΣ (+2,94%).

Στον αντίποδα σημαντική πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-6,70%), της ΕΛΙΝ (-4,20%), των ΕΛΠΕ (-4,87%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-1,18%) και του ΟΛΘ (-1,62%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤΡΑΠΕΖΕΣJumboμετοχέςΓενικός Δείκτης
Keywords
Τυχαία Θέματα