Ευρωαγορές: Αισιοδοξία στο άνοιγμα μετά το σπάσιμο του αρνητικού σερί

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (28/6), αφού έσπασαν προσωρινά το σερί απωλειών τους στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τις κατασκευές και τα υλικά ηγούνται των κερδών, ανεβαίνοντας κατά 1%, με όλους τους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Μιλώντας την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός στη ζώνη

του ευρώ και ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τον έχουμε νικήσει.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές έκαναν λάθος πιστεύοντας ότι τα επιτόκια θα πέσουν γρήγορα και είπε ότι πιστεύει ότι «το επόμενο έτος είναι πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε περικοπές. Είπε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να έρθει έως ότου ο πληθωρισμός είναι «σημαντικά και επίμονα» κάτω από τον στόχο του 2%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, προειδοποίησε την Τρίτη τις αγορές όσον αφορά τα σενάρια για μειώσεις των επιτοκίων εντός των επόμενων δύο ετών.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές περιμένουν άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική σύσφιξή της, καθώς τα υψηλότερα τα επιτόκια ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Ωστόσο, ο Λέιν κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παραμείνουν στην πορεία τους και να διατηρήσουν περιοριστικούς τους νομισματικούς όρους για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Θα έχουμε μια διαρκή περίοδο όπου τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν περιοριστικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε κανένα νέο σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και ότι η διάρκεια του περιορισμού είναι πολύ σημαντική», είπε.

«Όταν κοιτάζω τον ορίζοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν βλέπω γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, επομένως δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να υπάρχει η προσδοκία ταχείας μείωσης των επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν πτώση το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές καθώς η περιοχή αφομοιώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου από την Αυστραλία και η Κίνα ανακοινώνει τα βιομηχανικά της κέρδη για τον Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,57% στις 455,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,79% στις 15.968,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,76% στις 7.270,71 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,46% στις 7.494,61 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,25% στις 27.473 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,57% στις 9.445,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,06% στις 5.906,69 μονάδες.

DAX 30Stoxx Europe 600ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα