Μετά την Binance, η SEC μηνύει και την Coinbase

16:12 6/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε σήμερα (6/6) το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, Coinbase, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς υποστηρίζει ότι η εταιρεία ενεργούσε ως μη εγγεγραμμένος μεσάζων και απαιτούσε «μόνιμο περιορισμό και εντολή» στην εταιρεία να συνεχίσει να το κάνει, χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Η μετοχή της

Coinbase καταγράφει «βουτιά» 15% στις προκαταρκτικές συναλλαγές της Τρίτη, έχοντας ήδη υποχωρήσει 9% τη Δευτέρα, καθώς η SEC προχώρησε σε ανάλογη μήνυση εναντίον του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου, Binance, αλλά και του ιδρυτή του, Changpeng Zhao.

Σύμφωνα με το CNBC, τα προγράμματα της Coinbase παραβιάζουν τους νόμους περί τίτλων, τονίζει η ρυθμιστική αρχή στην καταγγελία της. Η εταιρεία «για χρόνια αψηφούσε τις ρυθμιστικές δομές και απέφυγε τις απαιτήσεις γνωστοποίησης» του νόμου περί τίτλων των ΗΠΑ.

Η SEC επισημαίνει ότι τουλάχιστον 13 crypto assets διαθέσιμα σε πελάτες της Coinbase θεωρήθηκαν ως «crypto asset securities» από τη ρυθμιστική αρχή. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν το διακριτικό SOL της Solana, το διακριτικό της Cardano και το διακριτικό Filecoin της Protocol Labs.

«Υποστηρίζουμε ότι η Coinbase, παρά το γεγονός ότι υπόκειται στους νόμους περί χρεογράφων, συνδύασε και προσέφερε παράνομα λειτουργίες ανταλλαγής, broker-dealer (μεσίτη-διαπραγματευτή) και εκκαθάρισης», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

«Οι υποτιθέμενες αποτυχίες της Coinbase στερούν από τους επενδυτές κρίσιμα προστατευτικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων κανόνων που αποτρέπουν την απάτη και τη χειραγώγηση, τη σωστή αποκάλυψη, τις διασφαλίσεις έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων και τη συνήθη επιθεώρηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η SEC είπε επίσης ότι η Coinbase λειτουργούσε ως μη εγγεγραμμένος broker μέσω της υπηρεσίας Coinbase Prime, η οποία διοχετεύει παραγγελίες στην πλατφόρμα της Coinbase και σε άλλες πλατφόρμες, και του Coinbase Wallet, που επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα εκτός της πλατφόρμας της Coinbase.

Σε μια καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η SEC είπε ότι η Coinbase λειτουργεί τουλάχιστον από το 2019 ως μη εγγεγραμμένος broker που διαχειρίζεται συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αποφεύγοντας τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών.

«Η Coinbase δεν έχει εγγραφεί ποτέ στην SEC ως broker, εθνικό χρηματιστήριο τίτλων ή οργανισμός εκκαθάρισης, αποφεύγοντας έτσι το καθεστώς διαφάνειας που έχει θεσπίσει το Κογκρέσο για τις αγορές τίτλων μας», ανέφερε η Επιτροπή στην καταγγελία της και συμπλήρωσε:

«Σε όλο αυτό το διάστημα, η Coinbase κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, μεταξύ άλλων, εισπράττοντας προμήθειες συναλλαγών από επενδυτές τους οποίους η Coinbase έχει στερήσει τις γνωστοποιήσεις και τις προστασίες που συνεπάγεται η εγγραφή και ως εκ τούτου εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο».

κρυπτονομίσματαΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑCoinbaseBinance
Keywords
Τυχαία Θέματα