Λέιν (ΕΚΤ): Αυξήσεις των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

13:46 6/3/2023 - Πηγή: Reporter

Μετά τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε ότι τα δεδομένα του Μαρτίου θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, τώρα και ο Φίλιπ Λέιν υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών των επιτοκίων ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τόνισε σήμερα (6/3) σε ομιλία του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας,

ότι «τα τρέχοντα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό δείχνουν πως είναι κατάλληλο να αυξήσουμε τα επιτόκια και μετά από τον Μάρτιο».

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ πρέπει να καθορίζονται από μήνα σε μήνα και ανάλογα με τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αναφέρει πως στη επερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, στις 16 Μαρτίου, θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης.

Εξάλλου, και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλυψαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων.

«Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης», σημείωσε η Λαγκάρντ στην σε συνέντευξή στην El Correo όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα. «Αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή».

Φίλιπ ΛέινΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λέιν ΕΚΤ, Αυξήσεις, Μάρτιο,lein ekt, afxiseis, martio