Sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών- Ξεπερνούν το 3% οι απώλειες

13:03 6/3/2023 - Πηγή: Reporter

Sell off σημειώνεται τη Δευτέρα (6/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πολιτικές εξελίξεις να ρίχνουν «σκιά» στην ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει «βουτιά» 3,33% και στις 1077,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 91,15 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE δέχεται ισχυρά πλήγματα στο -3,38% και στις 2635.76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει ακόμα περισσότερο κατά -5,18% στις 870.41 μονάδες.

Στην

τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, παρά τις προσπάθειες η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να γλιτώσει τις απώλειες αν και αυτές δεν ήταν ικανές να χαλάσουν το θετικό σερί των 11 εβδομάδων μέσα στο 2023, με συνολικά κέρδη κοντά στο 20%.

Αντικειμενικά αυτή η συνθήκη δημιουργεί επιθυμία για ρευστοποιήσεις από πλευράς επενδυτών.

Από την άλλη βέβαια στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων τριών συνεδριασεων επιδρά αντικειμενικά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που πιθανά θα επιφέρει και αλλαγές στο χρόνο των εκλογών σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, παράλληλα με το τεταμένο κλίμα.

Ασφαλώς και η πορεία του πληθωρισμού σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική δεν μπορεί να ικανοποιεί τους επενδυτές, αφού τα αυξημένα επιτόκια θεωρούνται πλέον βεβαιότητα από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον ωστόσο, τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία παραμένουν με την Scope να διατηρεί το ΒΒ+ για την Ελλάδα και να βλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Την Παρασκευή (3/3) η γεμάτη μεταβλητότητα και αναταράξεις εβδομάδα για τη Wall Street είχε αίσιο τέλος, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν με ημερήσια κέρδη άνω του 1%.

Ακόμα, στα χρηματιστήρια της Ασίας στο ξεκίνημα της εβδομάδας επικράτησαν μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν περαιτέρω τον αναπτυξιακό στόχο της Κίνας που τέθηκε στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της.

Τέλος επί του παρόντος οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινούνται ανοδικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (6/3), καταγράφοντας μέτρια αύξηση σε σχέση με τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Το ταμπλό στο Χ.Α Αναφορικα με τον τραπεζικό κλάδο, η ALPHA BANK διολισθαίνει στο -6.94%, η ΕΤΕ (-3.81%), η EUROBANK (-4.50%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-6.18%). Απώλειες επίσης καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3.55%), ΔΕΗ (-3.27%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-2.82%), ΟΠΑΠ (-1.88%) και ΡΕΒΟΙΛ -3.97%. Στον αντίποδα θετικά κινούνται η DIMAND (+0.76%), η ΕΛΤΟΝ (+0.87%), ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+0.65%) και η ΣΠΕΙΣ (+0.32%). Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο Αθηνών1100 ΜΟΝΑΔΕΣΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα