Η Fed «βλέπει» πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Η Federal Reserve θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τόνωσης της πανδημικής εποχής γρηγορότερα και αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο το 2022 από ό,τι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο ότι «μειώνει» τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών της στοιχείων, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα το κάνει με ταχύτερο ρυθμό.

Από τον Ιανουάριο,

η Fed θα αγοράζει τίτλους του Δημοσίου μειωμένους σε αξία κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια και λιγότερους τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αφήνει τη λίστα μηνιαίων αγορών στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που υποστηρίζονται με στεγαστικά δάνεια.

Το εν λόγω γεγονός συμφωνεί με όσα είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι παρόμοιες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα είναι πιθανώς κατάλληλες κάθε μήνα, αλλά είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών εάν αυτό δικαιολογείται από αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε η δήλωση της Τετάρτης.

Η συνάντηση πολιτικής του Δεκεμβρίου περιλάμβανε επίσης μια περίληψη των οικονομικών προβλέψεων, το λεγόμενο «dot plot».

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν τώρα ότι το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί στο 0,9% το 2022, από το 0,3% τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Για τους επενδυτές και τους παρατηρητές της αγοράς, αυτό σηματοδοτεί τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων ενισχύονται τον Μάιο, σύμφωνα με το CME FedWatch.

FEDΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝπληθωρισμόςΕπενδύσειςΟμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα