Ελεύθεροι επαγγελματίες: Δύο κυβερνητικές... διορθώσεις σε τεκμαρτό και τέλος επιτηδεύματος

Νέες διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που προκαλεί αντίδράσεις έδωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη (28/11) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Σε δύο υποχωρήσεις προχωρά η κυβέρνηση.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό

εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες.

«Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Υποστήριξε ακόμα πως «υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές» και εκτίμησε ότι «η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη».

Ανακοίνωσε επίσης πως «θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες» Θυμίζουμε πως αρχικά το υπουργείο είχε ανακοινώσει έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν από ένα εισόδημα και πάνω, ενώ οι υπόλοιποι θα είχαν έκπτωση 25%. Στο σημείο αυτό το υπουργείο υποχωρεί και παραχωρεί την έκπτωση σε όλους. Βέβαια, έτσι χάνεται το κίνητρο για τους πιο συνεπείς επαγγελματίες.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, είναι μεγάλες και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να αμβλύνει τις γωνίες και να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Πολλοί επαγγελματίες, όμως, είναι στα... κάγκελα, με πρώτους τους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει αποχή και προαναγγέλλουν εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. Αντίθετοι εμφανίζονται επίσης οι οδηγοί ταξί, αλλά και οι επαγγελματίες σε πολλούς ακόμα κλάδους.

Οι επαγγελματίες εστίασης διαμαρτύρονται επίσης για τις τριετίες που προβλέπει το νομοσχέδιο και ανεβάζει το φορολογικό βάρος.

#διορθώσεις #διευκρινίσεις #ελεύθεροι_επαγγελματίες
Keywords
Τυχαία Θέματα