Λαγκάρντ: Οι μισθοί ενισχύουν τον πληθωρισμό και όχι τα κέρδη!

Ενοχλητικές και ανησυχητικές οι προβλέψεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνάντηση που είχε με ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εναρκτήρια δήλωσή της, στην τριμηνιαία εμφάνισή της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Λαγκάρντ εξήγησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη με ορισμένα σημάδια

που δείχνουν ότι η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας μπορεί να επιβραδυνθεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι οικονομικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια έδειξαν περιθώρια βελτίωσης.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η κα Λαγκάρντ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός πλέον καθοδηγείται περισσότερο από εγχώριες πηγές παρά από εξωτερικές, με τις μισθολογικές πιέσεις να είναι πλέον σημαντικότερος παράγοντας για τον εγχώριο πληθωρισμό παρά από τα κέρδη.

Τέλος, η κα Λαγκάρντ περιέγραψε τις ενέργειες της ΕΚΤ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ επέμεινε ότι αυτό το καθήκον είναι πρωτίστως καθήκον των εθνικών κυβερνήσεων.

Οι ευρωβουλευτές επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να συνεχιστεί η μείωση του πληθωρισμού, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ορισμένοι απηύθυναν επίσης τις ερωτήσεις τους στο τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ άλλοι προειδοποίησαν την ΕΚΤ για τον κίνδυνο να μπει στην πολιτική συζήτηση όταν παρέμβει σε αυτό το θέμα.

Έγιναν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες για την αναθεώρηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τα βασικά ζητήματα για την ΕΚΤ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Λαγκαρντ #πληθωρισμός #ΕΕ #Ευρωκοινοβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα