Διαφωνούν Ευρώπη και τραπεζίτες για το κούρεμα

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Θέλουν κίνητρα οι ομολογιούχοι, όλα τα θέματα βρίκονται ανοιχτά στο τραπέζι.

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται, σύμφωνα τουλάχιστον με το Bloomberg, οι συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιδιωτών πιστωτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της συμμετοχής των τραπεζών στην αναδιάρθρωση

του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι συζητήσεις που γίνονταν λίγο πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής «βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες συγκλίνουν μεν σε απομείωση της τάξης του 50%, αλλά η διαφωνία επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες της διαδικασίας, και ιδιαίτερα για το ποσοστό των νέων ελληνικών ομολόγων που θα είναι εγγυημένο.

Η τελευταία πρόταση στο τραπέζι, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, προέβλεπε απομείωση 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων -κατά άλλη πηγή, το ποσοστό αυτό ίσως βρεθεί πιο κοντά στο 45%.

Αποφάσεις για το ελληνικό «κούρεμα» θα έφερναν επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες πιο κοντά σε συμφωνία για τα υπόλοιπα «καυτά» θέματα της Συνόδου, και ιδιαίτερα το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -η οποία άπτεται άμεσα των ζημιών που θα υποστούν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες θα συνεχιστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Όλα ανεπίσημα

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως, ανεπισήμως θα αποφασιστεί και ανεπισήμως θα προταθεί στους πιστωτές ένα κούρεμα της τάξης του 50 με 60%, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Μάλιστα, το IIF ανέφερε ότι την Τρίτη υπήρξε σημαντική πρόταση εκ μέρους των ιδιωτών ομολογιούχων για το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, χωρίς να επκταθεί σε λεπτομέρειες. Άλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της είπε ότι την Τετάρτη δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τα νούμερα του haircut, παρά μόνο οι βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που τείνει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα και τόσο έντονο το αδιέξοδο στους κόλπους της Ε.Ε., αφού έχουμε φτάσει στο παρά... ένα και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, που ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση. Και πως να μη συμβαίνει αυτό όταν υπάρχει το οξύ πρόβλημα του ελληνικού χρέους από την μία και η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και η βεβαιότητα από την άλλη ότι ακολουθεί η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, η Ιταλία.

Ο Ιταλικός Τύπος επικαλείται πληροφορίες ότι αλλάζει η φρουρά στην πρωθυπουργία με τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραχωρεί τη θέση του. Κι ενώ όλα μοιάζουν στον αέρα λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής,
Keywords
Τυχαία Θέματα