"Βουτιά" έως 20% στην αγορά ακινήτων

Με τους αγοραστές να στρέφονται προς την αγορά παλαιότερων διαμερισμάτων έναντι των νεόδμητων, καθώς η τιμή πώλησης των πρώτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
"Βουτιά" της τάξεως έως και 20% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, με τους αγοραστές να στρέφονται προς την αγορά παλαιότερων διαμερισμάτων έναντι των νεόδμητων, καθώς η τιμή πώλησης των πρώτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του δικτύου κτηματομεσιτικών συναλλαγών της RE/MAX Ελλάς, οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, καταστημάτων κ.τ.λ.) υποχώρησαν, ενώ σε χαμηλά
επίπεδα κινούνται οι αγοραπωλησίες οικοπέδων-αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, βασικοί αρνητικοί παράγοντες του "κρύου" κλίματος στην αγορά ακινήτων αποτελούν αφενός η οικονομική ύφεση που "μαστίζει" την Ελλάδα και συνάμα και την αγοραστική ψυχολογία.

Και αφετέρου οι κλειστές κάνουλες των τραπεζικών ιδρυμάτων ως προς την εξυπηρέτηση δανείων. Σαφώς, "τροχοπέδη" αποτελεί και η ολοένα και εντονότερη ανασφάλεια για το τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, γεγονός το οποίο δν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δράσουν εντός του αρχικού τους προγράμματος.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά με τη διαμεσολάβηση του δικτύου της RE/MAX ήταν πάνω από 80% κατοικίες, κατά 10% οικόπεδα/αγροτεμάχια και 8% επαγγελματικά. Στην Αττική το ποσοστό των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν κάπως υψηλότερο (86% και 10% αντίστοιχα), ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια περιορισθήκαν στο 4%. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συντριπτικό το ποσοστό των κατοικιών (97%) και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα, ενώ εξέλιπαν εντελώς τα οικόπεδα/αγροτεμάχια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό των κατοικιών περιορίσθηκε στο 74%, τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έπιασαν το 20%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα το υπόλοιπο 6%.
Keywords
Τυχαία Θέματα