Δένδιας: Προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις

13:05 4/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ως προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Λάρισας της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ Λάρισας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να φτιάξουμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

που είχαμε ποτέ.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δένδια:

«Είναι τεράστια χαρά και τεράστια τιμή για μένα να βρίσκομαι απόψε εδώ στη Λάρισα, μαζί σας.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν, όπως πρέπει, να εκδηλώσω τον σεβασμό μου προσφωνώντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που βρίσκονται στην αίθουσα.

Να ξεκινήσω από τον παλιό συνάδελφο, τον Πρόεδρο κύριο Κατσαρό. Χάρηκα πάρα πολύ που τον είδα απόψε. Να είναι πάντα καλά.

Να πάω στον Γραμματέα Οργανωτικού τον προσωπικό μου φίλο Στέλιο Κονταδάκη, έναν απόλυτο εργάτη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τις Κυβερνήσεις της παράταξης στις δύσκολες ώρες και στους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Τους αγαπητούς συναδέλφους στη Βουλή, τους φίλους μου τους Βουλευτές σας, με τους οποίους περπατήσαμε σήμερα μαζί όλη την πόλη. Τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο της Λάρισας, στον οποίο όλοι ευχόμαστε καλή επιτυχία. Θα ήθελα επίσης να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου ευτυχία που βρέθηκα στο ίδιο τραπέζι - θα τον καλέσω μετά για δύο λεπτά εδώ στο βήμα - με τον Αντιπρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την ψυχή και τη συνείδηση αυτής της μεγάλης παράταξης.

Φίλες και φίλοι, απ’ όταν ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και ερχόμενος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν μιλάω μου βάζουν μπροστά μου μια ομιλία και μου λένε, μην πεις κουβέντα πέρα απ’ αυτά, επειδή το συζητάνε και έξω από τη χώρα, να διαβάσεις το κείμενο και να μην πεις ούτε κουβέντα πέρα από αυτό. Όμως, μου είναι πολύ δύσκολο να το κάνω. Μου είναι αδύνατον να το κάνω. Γιατί ανάμεσα στις νεοδημοκράτισσες και στους νεοδημοκράτες αισθάνομαι στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου.

Ξέρετε τι είχαν πει ότι έλεγε ο Τσώρτσιλ, “όποιος νέος δεν είναι αριστερός” και “μετά γίνεται σιγά – σιγά συντηρητικός” κλπ. . Εγώ δεν ήμουνα ποτέ αριστερός. Ήμουν από μικρός πάντα σε αυτόν τον χώρο, σε αυτήν την παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Και όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πριν, ακόμα και τα αρχικά του ονόματός μου, Νίκος Δένδιας, έτυχε να είναι τα αρχικά αυτής της παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Φίλες και φίλοι, εγώ είμαι πολύ περήφανος για αυτήν την παράταξη. Αλλά σήμερα το μεσημέρι έγινα περήφανος και για κάτι άλλο. Όπως μαζί με τον Δήμαρχο και τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν περπατήσαμε μέσα στην πόλη της Λάρισας, αισθάνθηκα πολύ περήφανος με το πώς αυτή η πόλη αντιμετώπισε τη μεγάλη φυσική καταστροφή και πώς στάθηκε πάλι στα πόδια της και το πώς τίποτα δεν θυμίζει τις δύσκολες ώρες που περάσατε. Έχετε μέσα σας αυτό το υλικό που σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τη δυσχέρεια και τη δυσκολία και να μπορείτε να βγαίνετε μπροστά.

Εγώ βλέπω μια πόλη που υπόσχεται πολλά για το αύριο, πάρα πολλά. Μια πόλη που στηρίζει την παράταξή μας. Στηρίζει τον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στηρίζει το δικό της μέλλον, τη δική της δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο.

Για αυτό τον λόγο θα σας υποσχεθώ και ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχετε εγκαταστάσεις εδώ, το κέντρο της Άμυνας της πατρίδας μας είναι εδώ στη Λάρισα, αλλά και ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Υπουργός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι εμείς θα είμαστε δίπλα σας, δίπλα στη Θεσσαλία, στο να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτές, να ξεπεράσει τις συνέπειες της θεομηνίας και να πάει σε ένα καλύτερο αύριο το οποίο της ανήκει.

Σήμερα το πρωί ήμουν στην Βέροια, στην Ημαθία και συναντήθηκα με μια μεγάλη αντιπροσωπεία αγροτών για δύο και περισσότερες ώρες και μου είπαν τα προβλήματά τους, τα παράπονά τους, τις δυσκολίες τους. Αισθάνθηκα πραγματικά ότι έχουμε την υποχρέωση να βρεθούμε δίπλα τους και αισθάνθηκα πολύ περήφανος, γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε κάτι που ο Πρωθυπουργός σπάνια κάνει σε οποιαδήποτε χώρα. Δεν “φυλάχτηκε” όπως άλλοι Πρωθυπουργοί πίσω από τους Υπουργούς του, σε αυτήν την περίπτωση πίσω από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλά το άξιο είναι ότι σηκώθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πήγε στα μπλόκα των αγροτών και μίλησε μαζί τους και υποσχέθηκε ο ίδιος λύσεις στα προβλήματά τους και υποσχέθηκε ο ίδιος την αντιμετώπιση των δυσχερειών τους.

Γιατί φίλες και φίλοι πρέπει να θυμόμαστε κάτι. Η Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί η Αριστερά να πει ότι “είναι νεοφιλελεύθεροι, είναι όργανα του κεφαλαίου” και διάφορα τέτοια, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του νοικοκύρη, του αγρότη, του επαγγελματία. Αυτό ήμασταν, αυτό είμαστε, αυτό θα είμαστε πάντα. Το κόμμα το λαϊκό, κοντά στον λαό μας. Έτσι πορευόμαστε και για αυτό μέσα στην κρίση άλλα μεγάλα κόμματα που κάποτε μεσουράνησαν, που πήραν ποσοστά πάνω από 40%, εξαφανίστηκαν και έπεσαν στο 10% και κάτω από αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία όμως στάθηκε πάντα, χάρη και στους αρχηγούς μας είναι το κυρίαρχο κόμμα στην ελληνική πολιτική ζωή. Το κόμμα το οποίο μεταρρυθμίζει την Ελλάδα. Το κόμμα το οποίο προχωράει με την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Το κόμμα το οποίο έχει μια στέρεη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που όμως βασίζεται πάντα στον βαθύ λαϊκό του χαρακτήρα.

Έρχομαι τώρα να σας πω δυο λόγια για το Υπουργείο που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να έχω τη συνταγματική ευθύνη. Είχαν την καλοσύνη αγαπητοί συνάδελφοι του τόπου μας να τιμήσουν εδώ την παρουσία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών τα τέσσερα δύσκολα χρόνια που πέρασαν.

Το ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Όμως, είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα χρόνια. Γιατί αυτά τα χρόνια μας επέτρεψαν κατ’ αρχήν, κάτι που είναι μοναδικό από το 1947, να μεγαλώσουμε τον χώρο της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα, επί Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπογραφή μου, μεγάλωσε. Και εύχομαι πραγματικά να μας δοθεί η ευκαιρία να τη μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο.

Αλλά είχαμε και τη δυνατότητα να υπογράψουμε στέρεες συμμαχίες. Τις δύο Συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Συμφωνία με τη Γαλλία, τη μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Ένα πλαίσιο κατανοήσεων, συμφωνιών, που μας επιτρέπουν να στεκόμαστε ρυθμιστικά σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περιοχή του κόσμου.

Διότι έλεγα και λέω πάντα ότι δεν είμαστε, δεν έχουμε την ευτυχία να είμαστε, το Λουξεμβούργο. Είμαστε σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις. Θέλω να σας το πω και σας παρακαλώ να το θυμόσαστε καθαρά και να το έχετε στη ψυχή σας και στη συνείδησή σας, μία περιοχή η οποία θα έχει υπαρξιακές προκλήσεις για τον Ελληνισμό.

Και για αυτό έρχομαι στο τωρινό μου καθήκον, στο καθήκον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Φίλες και φίλοι, ο τομέας της Εθνικής Άμυνας πρέπει να κάνει μια τεράστια μεταρρύθμιση γιατί ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος μεταβάλλεται. Και η ύπαρξη ενός στέρεου αμυντικού μηχανισμού - εδώ στη Λάρισα αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού γιατί εδώ χτυπάει η αμυντική καρδιά της Ελλάδας - είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.

Δεν έχει καμιά έννοια τι έχεις μέσα σε ένα σπίτι αν δεν μπορείς να κρατήσεις οποιονδήποτε το επιβουλεύεται έξω από την πόρτα. Εάν οποιοσδήποτε επιβουλεύεται το σπίτι σου μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα, οτιδήποτε και αν φτιάξεις μέσα στο σπίτι δεν έχει καμιά σημασία. Μπορεί να χαθεί οποιαδήποτε στιγμή. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε σταθερές “πόρτες” και σταθερά “παράθυρα”, που να μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Μεταρρυθμίζουμε λοιπόν κατ’ αρχάς τα οπλικά μας συστήματα. Δίπλα στα F-16 Viper που ήδη έχουμε, δίπλα στα Rafale που ήδη έχουμε, τα καλύτερα αεροσκάφη στην περιοχή, θα προσθέσουμε και το πιο σύγχρονο όπλο που έχει οποιαδήποτε αεροπορία στον κόσμο, το F-35, το πιο σύγχρονο που υπάρχει.

Και επίσης, έστω και αν δεν έχετε θάλασσα εδώ στη Λάρισα, ξέρετε την τεράστια σημασία που έχει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρέπει να φτιάξουμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ. Και το κάνουμε αυτό σχεδιάζοντας το αύριο. Θα πάρουμε τις τρεις λαμπρές φρεγάτες Belharra, τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο. Αλλά σχεδιάζουμε επίσης πώς θα κατασκευάσουμε τη φρεγάτα που θα μας φτάσει στον επόμενο αιώνα και θα τη ναυπηγήσουμε στην Ελλάδα και θα δώσουμε δουλειές και υπεραξία στη δική μας ναυπηγική βιομηχανία.

Διότι, φίλες και φίλοι, λένε μερικοί, ιδίως στην Αριστερά, “πεταμένα λεφτά, τι να τα κάνουμε;”. Τους παρακαλώ να κοιτάξουν τις ναυπηγήσεις πέρα από το Αιγαίο. Να δουν τι ναυπηγούν και να καταλάβουν ότι όλα αυτά τα πλοία που ναυπηγούνται πέρα από το Αιγαίο δεν ναυπηγούνται για να κάνουν βόλτες στις παραλίες. Δεν ναυπηγούνται για να πηγαίνει απλώς και να τα εγκαινιάζει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Αυτά τα πλοία πρέπει να μας διδάξουν πού πρέπει να είμαστε εμείς για να διατηρήσουμε αυτά που οι πρόγονοί μας μάς άφησαν και αυτά που εμείς υπογράψαμε. Να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και από την άλλη πρέπει να περάσουμε σε νέα συστήματα, μικρότερης αξίας, αλλά μεγαλύτερης δυνατότητας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει drones. Ο καθηγητής του Μπαϊρακτάρ - αυτός που έφτιαξε τα drones στην Τουρκία - είναι Έλληνας καθηγητής. Ο Μπαϊρακτάρ διδάχθηκε από ελληνικό μυαλό πώς να φτιάχνει αυτά που φτιάχνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα φτιάχνει η Τουρκία και να μην τα φτιάχνουμε και εμείς. Και θα φτιάξουμε οχήματα όχι μόνο στον αέρα, αλλά ακόμα στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Θα αλλάξουμε τελείως σκηνικό. Σε λίγες μέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καινοτομία, θα το καταθέσουμε, και θα καταλάβετε με πρακτικά βήματα πώς θα γίνονται αυτά που σας λέω.

Και δεν χρειάζεται, φίλες και φίλοι, να εφεύρουμε τον τροχό. Χώρες δίπλα μας όπως το Ισραήλ τα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα πολλά χρόνια πίσω, μπορούμε και εμείς.

Και επίσης θα βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζει το προσωπικό. Στην περιοχή έχετε πάνω από 25.000 - 30.000 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να βελτιώσουμε τους όρους της ζωής τους. Και για αυτό με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού ξεκινάμε ένα πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ξεκινάμε με 350 κατοικίες και 100 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό το πρόγραμμα το 2030 θα το ολοκληρώσουμε, ώστε ο καθένας που υπηρετεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα μόνιμα στελέχη μας, να έχουν αξιοπρεπή κατοικία ώστε να επιτρέπει σε όλους να έχουν και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Και το άλλο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη θητεία. Όχι να τη μειώσουμε. Μην κοροϊδευόμαστε, η θητεία πια δεν είναι μεγάλη. Να την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία.

Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό “εργαλείο” μάχης για τον ελληνικό στρατό. Και όποιος θέλει εθελοντικά να επανεκπαιδεύεται σε τακτικά διαστήματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε τον πιο αξιόμαχο στρατό στην ευρύτερη περιοχή μας. Και πάλι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Άλλες χώρες, όπως η Φιλανδία, έχουν δημιουργήσει ανάλογα προγράμματα. Αρκεί να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι, πήρα πολύ από τον χρόνο σας και δεν το ήθελα. Είναι ένα βράδυ χαράς, είναι ένα βράδυ που μας βάζει στη νέα χρονιά, ένα βράδυ όμως που μας ετοιμάζει και για τη μεγάλη πρόκληση μιας νέας εκλογής, που θα είναι μια ακόμα νίκη της Νέας Δημοκρατίας, της εκλογής των Ευρωεκλογών που έρχονται μπροστά μας.

Και ελέχθη προηγουμένως πόσο σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να έχει δυνάμεις που να βλέπουν τον κόσμο με τα ίδια μάτια που τον βλέπουμε και εμείς και όχι δυνάμεις των άκρων, δυνάμεις της “ανατροπής”, μιας παράλογης, άλογης “ανατροπής”, που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο όπως εμείς τον καταλαβαίνουμε και να τον οδηγήσουν σε περίεργες ατραπούς.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα με έναν σαφή ιδεολογικό λόγο. Με μια σαφή, σαφέστατη στόχευση. Ένα κόμμα το οποίο ξέρει από πού ξεκινάει, ξέρει πού θέλει να πάει η πατρίδα, ξέρει πού θέλει να την οδηγήσει.

Θέλω λοιπόν όλοι μαζί να ευχηθούμε στη Νέα Δημοκρατία που φέτος κλείνει τα 50 της χρόνια, όχι μόνο να τα εκατοστήσει αλλά να τα χιλιάσει.

Να συνεχίσει υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τους επόμενους αρχηγούς μας στις δεκαετίες που έρχονται, γιατί ο Μητσοτάκης θα μείνει πολύ καιρό, να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα καλύτερο, ένα πιο σύγχρονο, ένα λαμπρό ευρωπαϊκό μέλλον.

Και θα ήθελα ενόψει Ευρωεκλογών να καλέσω στο βήμα τον πιο αρμόδιο να σας πει δυο κουβέντες για αυτό, τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον φίλο μου Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Να είστε πάντα καλά, σας ευχαριστούμε για όλα. Να είστε πάντα γεροί και να στηρίζετε την παράταξη σε αυτή τη μεγάλη - μεγάλη προσπάθεια.

Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!».

#Δένδιας #Ένοπλες_Δυνάμεις #Υπουργείο_Εθνικής_Άμυνας #Νέα_Δημοκρατία #πολεμικό_ναυτικό #στρατιωτική_θητεία
Keywords
νεα δημοκρατια, οννεδ, λαρισα, βουλη, νέα, βεροια, ελλαδα, γαλλια, αιγυπτος, viper, rafale, αιγαιο, αλλαγη ωρας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, ητανε μια φορα, κομματα, βουλευτες, χωρες, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θαλασσα, θητεια, ισραηλ, πλαισιο, προγραμμα, φυσικη, αραβικα, ατζεντα, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δοθει, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ευτυχια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εννοια, επιτυχια, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ημαθια, ηνωμενες πολιτειες, θεσσαλια, θυμιζει, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λεφτα, λογια, λουξεμβουργο, λογο, μαξιμος, ματια, μητσοτακης, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, ναυτικο, νικη, ξερετε, παντα, οικογενεια, οννεδ, οχηματα, πιτας, πλοια, υπογραφη, πολεμικο ναυτικο, προβληματα, προγραμματα, πορτα, πρωι, ψυχη, σπιτι, συγχρονο, τιμη, τουρκια, τσωρτσιλ, των ακρων, υπουργειο εξωτερικων, φιλανδια, χαρα, κωνσταντινος, ωρες, ανηκει, βηματα, δικαιωματα, δουλειες, ενωση, φιλοι, χωρα, υπουργειο, καρδια, κυριακου, μεινει, μπροστα, οργανα, ποδια, rafale, θελω να, υλικο, viper, γεροι
Αναζητήσεις
dendias-proypothesi-ethnikis-epiviosis-i-metarrythmisi-stis-enoples-dynameis.htm
Τυχαία Θέματα