Ανδρουλάκης: Γι' αυτό δεν θα ψηφίσουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και πως αμφιβάλλει για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

«Πριν από δύο χρόνια

μας ρωτούσαν αν είμαστε υπέρ ή κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπονοώντας αν είμαστε υπέρ ή κατά του μπάχαλου που υπάρχει στα πανεπιστήμια σε θέματα ανομίας. Απαντούσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανομία στα πανεπιστήμια, αλλά η λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που προτείνει η κυβέρνηση, είναι της πλάκας και δεν θα προσφέρει τίποτα, όπως και αποδείχτηκε» ανέφερε και εκτίμησε ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα πανεπιστήμια.

«Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αντίδραση Βορίδη

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε:

«Το ΠΑΣΟΚ λέει ‘’ναι, όχι, ίσως αλλά’’… Να τοποθετηθεί σε ένα ξεκάθαρο ερώτημα: τα Ελληνοπούλα πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, παίρνουν πτυχία έρχονται με τα πτυχία τους εδώ κι είναι πλήρως αναγνωρισμένα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα… Τι μάς λέει ο Ανδρουλάκης και σύμπασα Αριστερά να πηγαίνουν οι νέοι σε Βρυξέλλες, Λευκωσία Σοφία, αλλά στην Αθήνα να μη πηγαίνουν σε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα; Υπάρχουν καμιά λογική σε αυτό;» αναρωτήθηκε.

#Ανδρουλάκης #Πασοκ #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #Κυβέρνηση #ΝΔ #Βορίδης
Keywords
Αναζητήσεις
androulakis-gi-afto-den-tha-psifisoume-ta-mi-kratika-panepistimia.htm
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης,androulakis