Αμερικανικές πιέσεις και ρευστοποιήσεις «κόβουν ταχύτητα» στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα ξεκινάει τη σημερινή (24/5) συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και των κερδοφόρων εταιρικών αποτελεσμάτων, δίνει τη θέση του στις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,07% στις 1.192,35 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 20,24 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει

κάθοδο 0,77% στις 2.937,17 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης κινείται ακόμα πιο χαμηλά κατά 1,62% στις 971,77 μονάδες.

Τις βάσεις για τη νέα εποχή των 1.200+ μονάδων έθεσαν χθες (23/5) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μία μέρα μετά το εντυπωσιακό +6,09% και τις εκθέσεις των ξένων οίκων, οι οποίοι αξιολογούν σωρηδόν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, οι αγοραστές δήλωσαν ξανά «παρών», με πιο ήπιο τέμπο αυτή τη φορά, ανεβάζοντας τον πήχη του Γενικού Δείκτη.

Το κλίμα βεβαίως παραμένει θετικό, αφού η εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και το πολύ πιθανό σενάριο εξασφάλισης της αυτοδυναμίας στο δεύτερο γύρο ή σε κάθε περίπτωση της πολιτικής σταθερότητας παρέχει στήριξη στους επενδυτές και ενισχύει τα σενάρια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Σημαντική ώθηση δίνουν επίσης τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ανακοινώνει τζίρο 930,5 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς βελτιωμένο κατά 0,8%, συγκριτικά με τα 923,6 εκ. ευρώ το Q1’22.

Ακόμα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €246 εκατ., με τα οργανικά κέρδη μετά φόρων να ενισχύονται σημαντικά, σε €224 εκατ. έναντι €191 εκατ. το ∆’ τρίμηνο 2022 (€87 εκατ. το Α ́ τρίμηνο 2022).

Τη «σκυτάλη» σήμερα παίρνει ο ΟΠΑΠ, του οποίου τα οικονομικά μεγέθη μπορούν να παρέχουν επιπλέον στήριξη στο ταμπλό.

Το παραπάνω κλίμα ωστόσο, ταλανίζεται από τις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, την ίδια στιγμή που στενεύουν τα περιθώρια για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.

Στο σενάριο που λέει ότι θα υπάρξουν στάσεις πληρωμών στο αμερικανικό δημόσιο, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Απώλειες στις διεθνείς αγορές

Στο «κόκκινο» έκλεισαν χθες (23/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών λόγω της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες για το όριο του αμερικανικού χρέους, υπό τον κίνδυνο κήρυξης χρεοκοπίας την 1η Ιουνίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπό το βάρος της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας, «εκτοξεύθηκαν» επίσης οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων.

Για τον ίδιο λόγο, καταγράφηκε μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, όπως και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι κυριότεροι δείκτες καταγράφουν σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK υποχωρεί κατά 1,73%, η ΕΤΕ (-1,14%), η ΕUROBANK (-2,06%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,57%).

Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΑΒΑΞ (-1,25%), της ΔΕΗ (-1,11%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,44%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,49%) και της ΛΑΜΔΑ (-1,02%).

Στον αντίποδα άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (+2,65%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,62%), της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+3,07%), του ΟΛΠ (+1,03%) και της ΜΙG (+2,73%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

ΗΠΑΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα