Αδιάκοπες οι εντολές πώλησης στις τράπεζες - Νέα βουτιά για το Χ.Α.

18:22 6/5/2011 - Πηγή: Reporter
Μία ακόμα βουτιά, η πέμπτη στη σειρά για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με τις τράπεζες να δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,58%, στις 1.370,10 μονάδες και 4,5% σε μία μόλις εβδομάδα. Στην αγορά υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες. Οι απώλειες για τον κλάδο ξεπερνούν το 7% σε μία εβδομάδα και το 60% από τα υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου. Υπάρχει ανησυχία είτε για νέα
υποβάθμιση από κάποιο μεγάλο οίκο, είτε για επιβεβαίωση των σεναρίων και φημών περί αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε για έξοδο από τους δείκτες της Morgan Stanley. Η Alpha και η Eurobank έκλεισαν με νέες μεγάλες απώλειες 3,34%, στα 3,47 ευρώ και 2,94%, στα 3,30 ευρώ αντίστοιχα.Οι δύο μετοχές διαπραγματεύονται πλέον αισθητά κάτω από τη λογιστική τους αξία. Κάτω από τα 5 ευρώ, που αποτελεί τη λογιστική της αξία, έκλεισε και η μετοχή της Εθνικής, στα 4,92 ευρώ, αν και διακινήθηκαν περισσότερα από 3,5 εκατ. τεμάχια, που σημαίνει ότι υπάρχουν αγοραστές στα επίπεδα αυτά. Κατά τα άλλα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι εντολές που βγήκαν αφορούσαν κυρίως σε μετοχές που αναμένεται να υπάρξουν κάποια νέα το επόμενο διάστημα. Νέα που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και την ΕΥΔΑΠ. Μεγάλες απώλειες 3,91% κατέγραψε η Τιτάν, λόγω αποτελεσμάτων, τα οποία δεν ικανοποίησαν την αγορά. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ, καλύτερες σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά η σημερινή δεν παύει να αποτελεί μία πτωτική συνεδρίαση... Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 65 υποχώρησαν και 56 έμειναν αμετάβλητες.
Aνησυχία
Νέα ανησυχία στην αγορά κατέλαβε τους επαγγελματίες της αγοράς. Αν κάτι δεν πάει καλά με τα stress tests των τραπεζών σε ποια επίπεδα οι τράπεζες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου; Με δεδομένο ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία (π.χ., όπως η Εθνική), οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το κακό σενάριο της αναδιάρθρωσης με haircut έχει αποτιμηθεί πια στο ταμπλό του Χ.Α. με πρώτες και καλύτερες τις τραπεζικές μετοχές. Το κλείσιμο της Εθνικής κάτω από τα 5 ευρώ, δηλαδή κάτω από την ονομαστική της αξία και η επιστροφή της μετοχής σε επίπεδα οκτώ ετών πίσω, αποτυπώνει το πιο δυσχερές σενάριο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Το ανησυχητικό είναι ότι την πορεία της Εθνικής έχουν ακολουθήσει και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τίτλων που ήδη διαπραγματεύονται χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας όπως οι Alpha Bank (4,70), MPB (0,85), Proton Bank (4,49), T-Bank (0,60), Αγροτική (0,72), και Ταχ. Ταμιευτήριο (3,70).
Για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί από τις τράπεζες (σ.σ. αλλά και η τρόικα) να επισπεύσουν τις διαδικασίες πώλησης παγίων, όπως σκοπεύει να πράξει η ΕΤΕ με την Finansbank ή όπως έκανε η Eurobank με την Pollbank. 

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι ενώ η αγορά γνωρίζει τα επίπεδα των αποτιμήσεων, ουδείς
Keywords
Τυχαία Θέματα