Wall Street: Ανανέωσε το ρεκόρ του ο Dow Jones

Στάση αναμονής κράτησαν σήμερα (30/1) οι επενδυτές στη Wall Street, εν όψει των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια. «Χλιαρά» υποδέχθηκαν επίσης οι traders τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα και τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Η Fed αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα

τα επιτόκιά της στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%. Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει, μετά τις ανακοινώσεις, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, ο οποίος ίσως δώσει ορισμένες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων στις οποίες θα προβεί η Fed φέτος.

Στη συνεδρίαση της Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε οριακά σήμερα κατά 0,06% και έκλεισε στις 4.924,97 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 133,86 μονάδων ή 0,35% στις 38.467,31 μονάδες, καταγράφοντας το έβδομο κλείσιμο ρεκόρ για φέτος. Ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,76% και ολοκλήρωσε στις 15.509,90 μονάδες. Η Wall Street προέρχεται από μια ανοδική συνεδρίαση που έφερε τους Dow Jones και S&P 500 στο έκτο κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά εντός του 2024.

Η General Motors σημείωσε «άλμα» 8% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσίευσε κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα. Στον αντίποδα, η εταιρεία κατασκευής συσκευών Whirlpool κατέγραψε «βουτιά» άνω του 6% καθώς το outlook για τα ετήσια μεγέθη της ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι Big Tech και πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενες «Υπέροχες Επτά», που πρωταγωνίστησαν στο περσινό τεχνολογικό ράλι. Η αρχή θα γίνει απόψε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, με την ανακοίνωση των στοιχείων της Microsoft και της Alphabet. Θα ακολουθήσουν η Amazon, η Meta και η Apple.

Συνολικά 144 εταιρείες που εντάσσονται στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, εκ των οποίων το 78% έχει σημειώσει κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του London Stock Exchange Group (LSEG). Συνολικά, οι αναλυτές περιμένουν αύξηση των κερδών δ’ τριμήνου κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι, από το 4,7% που παρατηρήθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό δύο ετών ενισχύθηκε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στις 114,8 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση του προηγούμενου μήνα στις 108 μονάδες. Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 115 μονάδες.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για μείωση, ενώ και τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 101.000 στις 9,026 εκατ. στο τέλος του Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 8,925 εκατ. ανοιχτές θέσεις από 8,79 εκατ. που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προβλέψεις του ΔΝΤ για υψηλότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισαν τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση. Το συμβόλαιο του αργού κέρδισε 1,04 δολάρια ή 1,35% στα 77,82 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 47 cents στα 82,87 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Απριλίου πρόσθεσε 67 cents στα 82,50 δολάρια το βαρέλι.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων «σκαρφάλωσε» ο χρυσός, λαμβάνοντας ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 2.035,32 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιανουαρίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 2.034,20 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #Nasdaq #ΕΤΑΙΡΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια #Big_Tech #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-ananeose-to-rekor-tou-o-dow-jones.htm
Τυχαία Θέματα