Νάγκελ: Η ΕΚΤ έχει δαμάσει το «θηρίο» του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξημερώσει το «άπληστο θηρίο» του πληθωρισμού, δήλωσε την Τρίτη (30/1) ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιόακιμ Νάγκελ, αποκλίνοντας από τον συνηθισμένο επιφυλακτικό του τόνο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία του ευρώ σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, με την κεντρική τράπεζα

να αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την άνοιξη του 2024.

Ο Νάγκελ, ο οποίος στο παρελθόν είχε περιγράψει τον πληθωρισμό ως «πεισματικά υψηλό» και «άπληστο θηρίο», ήταν πιο αισιόδοξος στις σημερινές του δηλώσεις, αναφέρει το Reuters.

«Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι έχουμε εξημερώσει αυτό το άπληστο θηρίο», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ωστόσο, δεν έδειχνε να υποστηρίζει τις άμεσες μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας αντ’ αυτού ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίζει για οποιεσδήποτε αλλαγές σε κάθε συνεδρίαση και να παραμένει επικεντρωμένη στα εισερχόμενα δεδομένα.

Ο Νάγκελ σημείωσε επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σχετικά υψηλός και υποστήριξε ότι η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ, η οποία περιλαμβάνει ένα επιτόκιο καταθέσεων 4% σε επίπεδο ρεκόρ, δεν ήταν πολύ περιοριστική.

#ΓΙΟΑΚΙΜ_ΝΑΓΚΕΛ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Αναζητήσεις
nagkel-i-ekt-echei-damasei-to-thirio-tou-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα