Ζεσταίνονται οι μηχανές των τρακτέρ

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες ολόκληρης της χώρας, αλλά με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, περιμένοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσουν λύσεις στα αιτήματά τους, τα οποία είναι κοινά με εκείνα των Ευρωπαίων αγροτών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (31/1) συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα,

Καρδίτσα και Βόλο.

Αγρότες του Έβρου προχώρησαν το μεσημέρι την Τρίτης σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων για μιάμιση ώρα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προσθετή αρωγή στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας ύψους από 5 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα τις ζημίες στον εξοπλισμό και το έγγυο κεφάλαιό τους.

«Στόχος μας να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10.000. Αυτός που πήρε τις δυο χιλιάδες μπορεί να πάρει αν το επιθυμεί και τις 10.000 και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις αρχές η εικόνα».

Τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δυο χρόνια, όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ και στη συνέχεια πενταετή ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.

Τα κόμμα της Βουλής έχουν τοποθετηθεί σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης να δηλώνει: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές η έκδοση λογαριασμού ρεύματος δυο φορές τον χρόνο σε αγρότες και κτηνοτρόφους» και ο Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως: «Οι αγρότες είναι πνιγμένοι στα χρέη με πετσοκομμένες αποζημιώσεις και μειωμένες ενισχύσεις. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουν εις βάρος των υπολοίπων πολιτών».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες στον αγροτικό κόσμο επισημαίνει: «Ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα supermarkets, αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες».

Να σημειώσουμε πως από την επομένη εβδομάδα θα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
zestainontai-oi-michanes-ton-trakter.htm
Τυχαία Θέματα