IMB: «Καμπανάκι» για τα αυξημένα περιστατικά πειρατείας στο εξάμηνο-Τα νούμερα

Στην έκθεσή του για το α΄ εξάμηνο του 2023, το IMB εκφράζει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των αναφερόμενων περιστατικών πειρατείας στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας αλλά και για την αύξηση των περιστατικών στα στενά της Σιγκαπούρης.

65 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας ενάντια σε πλοία καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο, αυξημένο δηλαδή νούμερο σε σχέση με τα 58 της ίδιας περιόδου το 2022.

Από τα 65 περιστατικά που αναφέρθηκαν, έγινε επιβίβαση των πειρατών σε 57 πλοία, τέσσερα δέχθηκαν απόπειρα επίθεσης, σε δύο έγινε ληστεία και δύο δέχτηκαν πυρά.

Οι

δράστες επιβιβάστηκαν με επιτυχία στο 90% των στοχευόμενων πλοίων.

Σε υψηλά επίπεδα βρέθηκε και η βία κατά του πληρώματος, με 36 ομήρους, 14 απαγωγές, τρεις απειλούμενους, δύο τραυματίες και ένα θύμα επίθεσης.

Ο διευθυντής του IMB Michael Howlett δήλωσε: «Η αναζωπύρωση των αναφερόμενων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ομηρίας και των απαγωγών πληρώματος στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας, είναι ανησυχητική.

Το IMB ζητά συνεχή, ισχυρή περιφερειακή και διεθνή ναυτική παρουσία που θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων».

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τα πληρώματα στον Κόλπο της Γουινέας

Ο Κόλπος της Γουινέας υπήρξε μάρτυρας μιας ανησυχητικής αύξησης των θαλάσσιων συμβάντων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2023, με πέντε περιστατικά το πρώτο τρίμηνο και εννέα το δεύτερο τρίμηνο.

Από αυτά, 12 χαρακτηρίστηκαν ως ένοπλες ληστείες και δύο ως πειρατεία, με στόχο κυρίως αγκυροβολημένα πλοία στην περιοχή.

Δεκατέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, εκ των οποίων τα οκτώ μέλη από πλοία που ήταν αγκυροβολημένα εντός χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, σε δύο ξεχωριστές ληστείες, 31 μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι, καταστράφηκε εξοπλισμός επικοινωνίας και πλοήγησης και κλάπηκαν μερικά φορτία.

Ένα από αυτά τα περιστατικά αφορούσε επίσης την απαγωγή έξι μελών του πληρώματος.

«Καλούμε για άλλη μια φορά τις περιφερειακές αρχές του Κόλπου της Γουινέας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή τους στην περιοχή, να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτά τα εγκλήματα και να προστατεύουν τις κοινότητες ναυτικών και αλιέων», είπε ο κ. Howlett.

Τύποι πλοίων που δέχτηκαν επίθεση με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα Bulkers

Αυξανόμενοι κίνδυνοι στα στενά της Σιγκαπούρης

Ενώ θεωρούνται ευκαιριακά εγκλήματα χαμηλού επιπέδου, συχνά τα μεγάλα πλοία που διέρχονται από τα στενά της Σιγκαπούρης παραμένουν στο στόχαστρο πειρατών καταγράφοντας σημαντική αύξηση 25% στα αναφερόμενα περιστατικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι σε αυτά τα υπερφορτωμένα ύδατα.

Το IMB εκφράζει ανησυχία και ζήτησε από τα παράκτια κράτη να διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων, καθώς τα μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να κινδυνεύουν από όπλα που αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον οκτώ περιστατικά.

Μείωση των περιστατικών στην ινδονησιακή αρχιπελαγική περιοχή

Η αρχιπελαγική περιοχή της Ινδονησίας παρουσιάζει μια διαρκή μείωση των αναφερόμενων περιστατικών σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2020, με επτά περιστατικά που αναφέρθηκαν, να αφορούν κυρίως αγκυροβολημένα ή ελλιμενισμένα πλοία.

Τα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ αναφέρθηκαν περιπτώσεις απειλών και μαχαιριών.

Η Νότια και η Κεντρική Αμερική αντιπροσωπεύουν το 14% των παγκόσμιων περιστατικών

Στα λιμάνια της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν το 14% των παγκόσμιων περιστατικών, αναφέρθηκαν 13 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων απόπειρων επιβίβασης, καταστάσεων ομήρων και επιθέσεων και απειλών πληρώματος στο Callao Anchorage στο Περού, στην Κολομβία, στο Macapa Anchorage στη Βραζιλία και στον Παναμά.

IMBΠειρατείαΣιγκαπούρηΠειρατέςΚόλπος Γουινέας
Keywords
Αναζητήσεις
imb-kabanaki-gia-ta-afximena-peristatika-peirateias-sto-examino-ta-noumera.htm
Τυχαία Θέματα