Eως τον Ιούνιο οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιουνίο να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους ώστε να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων στο 9%, όπως αποφάσισε η Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ.

Κεφάλαια θα αναζητηθούν πρώτα στις αγορές, κατόπιν και μόνο εάν αυτό δεν είναι δυνατό στις εθνικές κυβερνήσεις, και τέλος στον ΕFSF. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 17 ηγετών της Ευρωζώνης.

Η επίτευξη του «μαξιλαριού» 9%, αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους οι «27», θα γίνει με σχέδια που συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές

των κρατών μελών και υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα πρέπει να διαταράξει την πιστωτική ροή και τη χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία, υπογραμμίζουν οι «27».

Οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών πρόκειται να οριστικοποιηθούν στη σύνοδο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χερμαν Ρομπέι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως «η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επανακεφαλαιποίηση των τραπεζών και νέα μέτρα που ενδεχομένως χρειαστούν, θα γίνει στη Σύνοδο των 17».

Επίσης, υπογράμμισε πως «υπάρχει ανάγκη διασφάλισης της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

"Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας", δήλωσε ο Τουσκ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9%, ένας στόχος "που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012", σύμφωνα με το κείμενο.

Το κείμενο της συμφωνίας προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξη του στόχου του 9% "οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μπόνους".

Στη συμφωνία δεν προβλέπεται πάντως το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο εκτιμάτα στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Αυτός ο αριθμός "θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω από τις ευρωπαϊκές αρχές", διευκρίνισε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα