EE: Το «Χ», το μεγαλύτερο μέσο παραπληροφόρησης για τη Ρωσία

Ως το «μεγαλύτερο» μέσο παραπληροφόρησης χαρακτήρισε το «Χ» του Έλον Μασκ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν δράση ενόψει των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

«Πρόκειται για ένα όπλο μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στους Ευρωπαίους και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γιούροβα στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες

πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Πρέπει να περιμένουμε ότι το Κρεμλίνο και άλλοι θα δραστηριοποιηθούν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».

«Το Χ, πρώην Twitter είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης», δήλωσε η Γιούροβα. «Το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε επίσης ότι οι φορείς παραπληροφόρησης βρέθηκαν να έχουν σημαντικά περισσότερους οπαδούς από τους αντίστοιχους φορείς που δεν έχουν παραπληροφόρηση και τείνουν να έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα πιο πρόσφατα από τους χρήστες που δεν έχουν παραπληροφόρηση».

Η ίδια αναφέρθηκε σε διάφορα μέτρα που έχουν λάβει οι πλατφόρμες για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής. Η Google ανακοίνωσε ότι τερμάτισε περισσότερα από 400 κανάλια που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Η Meta, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι επέκτεινε τις συνεργασίες ελέγχου των γεγονότων σε 22 γλώσσες στην ΕΕ.

{https://twitter.com/VeraJourova/status/1706595840758804935}

ΕυρώπηΡωσίαTwitter
Keywords
Τυχαία Θέματα