2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Μαθητές σε… αναμονή, λόγω επισκευών

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά ήχησε για την πλειονότητα των σχολείων της χώρας την περασμένη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου. Όχι όμως για όλα. Ένα - τουλάχιστον - σχολείο παραμένει στην… αναμονή και δεν βρίσκεται στην χτυπημένη από τις πλημμύρες Θεσσαλία, όπου το νέο μαθητικό έτος θα εκκινήσει με μια εβδομάδα καθυστέρηση - επισήμως - στις 18 του μήνα.

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

στην οδό Δαμάρεως 65 στο Παγκράτι και των συστεγαζόμενων 8ου και 67ου Νηπιαγωγείων περιμένουν ακόμα να μπουν στις αίθουσες με τους συμμαθητές τους, καθώς τα σχολεία βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω έργων μέχρι, επισήμως, την Παρασκευή (16/9).

Εργασιών για μέρος των οποίων «φωνάζουν» σχεδόν 20 χρόνια η διευθύντρια Πόπη Κονιστή και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι οποίες σε προ ολίγων μηνών έλεγχο από μηχανικούς του Δήμου δεν κρίθηκε ότι χρήζουν άμεσης εκτέλεσης.

Όπως αναφέρει σε υπόμνημα (δείτε στο τέλος του κειμένου) που απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προς τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, Νικόλαο Βαφειάδη, στα τέλη Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών κατά την οποία εκτέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του σχολείου, ειδικότερα ως προς την απουσία συντήρησης των κτιριακών υποδομών στο σύνολό τους κατά την τελευταία 20ετία.

Υπήρξε θετική ανταπόκριση και μάλιστα πραγματοποιήθηκε ολοκληρωτική ανακαίνιση στις τουαλέτες του σχολείου κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων του 2022. Η διεύθυνση έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το σχολείο έχει ενταχθεί σε προγραμματισμό εργασιών συντήρησης και επισκευής ως προς τις υπόλοιπες κτιριακές υποδομές (επιχρίσματα, βαψίματα, αλλαγή κουφωμάτων κλπ) και οι εργασίες επρόκειτο να δρομολογηθούν άμεσα.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο συζητούνταν η δυνατότητα εργασιών στο σχολείο κατά τη λειτουργία του, ώστε αυτές να υλοποιηθούν άμεσα, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν και αναμένονταν εξελίξεις κατά τις διακοπές του Πάσχα και στη συνέχεια μετά το κλείσιμο των σχολείων τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια των διακοπών παρατηρήθηκε κινητικότητα στο σχολείο που γέννησε ελπίδες ότι μπορεί οι εργασίες να ήταν σε στάδιο προετοιμασίας. Φευ.

Έπεσε κομμάτι τσιμεντομάρμαρου από το στηθαίο της ταράτσας

Με διεύθυνση, γονείς και μαθητές στο… περίμενε και σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σάββατο 26 Αυγούστου έπεσε στο προαύλιο του σχολείου κομμάτι τσιμεντομάρμαρου από το στηθαίο της ταράτσας.

Από το ίδιο το σχολείο διαπιστώθηκε επιδείνωση των σαθρών σημείων που εδώ και καιρό είχαν εντοπιστεί και με ενέργειες της διευθύντριας, κας. Κονιστής, επισκέφθηκε το σχολείο υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος πρότεινε απλά την συγκόλληση του κομματιού!

Η αντίδραση διεύθυνσης και Συλλόγου Γονέων ήταν, προφανώς, έντονη, καθώς δεδομένα πλέον ετίθετο σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, με το σχολείο να ζητά διαβεβαιώσεις ότι το κτίριο είναι ασφαλές στο σύνολό του.

Τελικά βρέθηκε στο σχολείο και ο κ. Λιάτος που συστήθηκε ως εργολάβος του Δήμου και διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τις απαιτούμενες επισκευές και το βάψιμο του σχολείου εξωτερικά και εσωτερικά θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να είναι έτοιμο για τον αγιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όντως την επόμενη ημέρα στήθηκαν σκαλωσιές και επιλέχθηκαν τα χρώματα για το βάψιμο, υπό λογική δυσπιστία, βέβαια, για την ποιότητα των εργασιών μέσα σε ένα τόσο στενό χρονοδιάγραμμα.

Το «χτύπημα» του Daniel

Κι ενώ οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη με ρυθμούς που έτσι κι αλλιώς προβλημάτιζαν ως προς το αν το σχολείο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές εγκαίρως, ήρθε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχολείο έχει χτιστεί κάθετα σε φυσικό ρέμα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων, ιδίως λόγω του όγκου νερού που συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της εισόδου που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου, με την κεντρική καγκελόπορτα να έχει πέσει πολλάκις λόγω νερού, ευτυχώς εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Ο Daniel δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με την εισροή υδάτων να διαλύει τις δύο πόρτες του συγκροτήματος από Φιλολάου και Δαμάρεως, αποκαλύπτοντας και άλλες φθορές.

Έπειτα από έκκληση ξανά της διευθύντριας, την επόμενη ημέρα μετέβη ο εργολάβος στο σχολείο, προτείνοντας να μπουν σκαλωσιές και στην μπροστινή πλευρά και να συνεχιστούν οι εργασίες, οι οποίες προφανώς δεν επρόκειτο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αγιασμό. Παρόλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι παρευρισκόμενοι, ο εργολάβος διαβεβαίωσε ότι σκαλωσιές δεν είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, αν και η ευθύνη της επιτήρησής τους ανήκει στους εκπαιδευτικούς.

Ζητήθηκαν γραπτές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και τελικά αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του σχολείου μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, ο στόχος της Δευτέρας 18ης Σεπτεμβρίου ως της ημέρας που το σχολείο θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί τους μαθητές φαντάζει μακρινός, καθώς, όπως μετέφερε και η διευθύντρια κα. Κονιστή στο Reporter.gr, δεν αρκεί η ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει και ο καθαρισμός του κτιρίου, με την απομάκρυνση των μπάζων που, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε χθες Τετάρτη, παραμένουν στον προαύλιο χώρο, καθώς φυσικά και των τόνων σκόνης και υπολειμμάτων των εργασιών εντός αιθουσών και κτιρίου.

Γενικότερο το πρόβλημα στη 2η Δημοτική Κοινότητα Αθηνών

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών είναι το μόνο της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών που δεν έχει ανοίξει ακόμα για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά όχι το μόνο που αντιμετωπίζει προβλήματα στην περιοχή.

Ήδη από τις 10 Ιουλίου η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 2ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας είχε αποστείλει επιστολή όπου εξέθετε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, κοινοποιώντας την σε όλους τους αρμόδιους, Δήμο, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως είπαν στο Reporter.gr, δεν έλαβαν κάποια επίσημη απάντηση…

Σχολεία άνοιξαν με σκαλωσιές και εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για τους μαθητές σε 1ο, 3ο, 4ο και 103ο Δημοτικά Σχολεία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με φθαρμένα δάπεδα στους προαύλιους χώρους, σε 1ο, 3ο, 4ο, 89ο, 91ο, 92ο, 103ο, 123ο Δημοτικά με πτώση σοβάδων σε αίθουσες, σε 4ο, 89ο, 92ο, 94ο, 123ο Δημοτικά με χαλασμένα παράθυρα και κάγκελα και σε 4ο, 13ο, 91ο Δημοτικά με πολύ σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα. Μάλιστα, στο 91ο Δημοτικό είχε σημειωθεί πέρυσι βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά ενώ ήταν μέσα οι μαθητές, με την εισήγηση να είναι η αλλαγή όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Γονείς πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής της 2ης Δημοτικής Κοινότητας την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, απαιτώντας απαντήσεις και επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών, ειδικά όσον αφορά το 2ο Δημοτικό και το άνοιγμά του.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, απαιτώντας να ανοίξει με ασφάλεια το 2ο Δημοτικό και τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και την επισκευή όλων των κτιριακών υποδομών, «ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της νέας σχολικής χρονιάς, το 2ο Δημοτικό και τα συστεγαζόμενα 8ο και 67ο Νηπιαγωγεία Αθηνών στο κέντρο του Παγκρατίου παραμένουν κλειστά λόγω κτιριακών προβλημάτων!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, καθώς το Δημοτικό είναι γεμάτο σκαλωσιές μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας για τη συντήρησή του κτιρίου και παρά τα αιτήματα των γονιών και της Διευθύντριας για τη συντήρησή του. Οι γονείς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναβρασμό, γεμάτοι αγωνία για το πότε και υπό ποιες συνθήκες και προδιαγραφές ασφαλείας θα ανοίξουν τα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό έργο και τη μαθησιακή διαδικασία.

Εκτός αυτού, η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές σε άλλα σχολεία της περιοχής μας με φθαρμένα δάπεδα προαύλιων χώρων (1ο, 3ο, 4ο, 103ο Δημοτικά), με σοβαρά προβλήματα στεγανοποίησης σε ταβάνια που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερά (1ο, 3ο, 4ο, 94ο Δημοτικά), πτώση σοβάδων σε αίθουσες (1ο, 3ο, 4ο, 89ο, 91ο, 92ο, 103ο, 123ο Δημοτικά), χαλασμένα παράθυρα και κάγκελα (4ο, 89ο, 92ο, 94ο, 123ο Δημοτικά), με πολύ σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα (4ο, 13ο, 91ο Δημοτικά), κλπ.

Η Ένωση Γονέων σε συντονισμό με τους Συλλόγους Γονέων ήδη από τις 10 Ιουλίου 2023 με επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Παιδείας, παρέθετε για πολλοστή φορά τα υφιστάμενα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των περισσότερων σχολικών συγκροτημάτων της 2ης δημοτικής κοινότητας, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση από το Δήμο για τις εργασίες που έχουν ενταχθεί στις εργολαβίες και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα αυτών. Το ίδιο έπραξε και με παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής της 2ης δημοτικής κοινότητας στις 12/9.

Έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση και ενημέρωση.

Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση! Δεν θα κάνουμε πίσω από τον αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας ασφαλή κτίρια!

Απαιτούμε:

Nα έχουμε τώρα χρονοδιάγραμμα με τις απαιτούμενες εργασίες για το άνοιγμα του 2ου Δημοτικού σχολείου καθώς και των δύο Νηπιαγωγείων που παραμένουν κλειστά!

Να έχουμε καταγραφή των εργασιών που γίνονται στο σχολείο και διασφάλιση ότι το κτίριο θα παραδοθεί απόλυτα ασφαλές.

Να έχουμε χρονοδιάγραμμα με τις εργασίες που θα γίνουν στα υπόλοιπα σχολεία που αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα σοβαρά και που έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία και να λάβουν πιστοποιητικά Αντισεισμικότητας και Πυρασφάλειας.

Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργήσουν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που είναι χρόνια υποστελεχωμένες.

Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια και είναι ευθύνη του Κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων να το εξασφαλίσουν.

Καλούμε τους Συλλόγους να είναι σε επαφή και συντονισμό με την Ένωση Γονέων για περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις».

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝαναστολη λειτουργίαςσχολειαΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝΔήμος Αθηναίωνυπουργειο παιδειαςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΥΠΟΜΝΗΜΑ-8-9-2023.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα