Εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν αναμονή της ΕΚΤ

Αδυναμία να βρει στηρίγματα και να μπει σε θετική ρότα, παρουσιάζει και στη σημερινή (14/9) συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας έντονη μεταβλητότητα.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με ισχυρές απώλεις, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,36% στθς 1229.27 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 33,49 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει απώλειες ύψους 0.17% στις 2960.19 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,60% στις 932,25 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται εδώ και μέρες σε ελέυθερη

πτώση, ολοκληρώνοντας χθες την τρίτη σερί συνεδρίαση απωλειών και την έβδομη στις συνολικά εννέα του Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ξανά κοντά στο χαμηλό ημέρας, σε άλλη μία μέρα… ασανσέρ, με ακραίες μεταβολές, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να κινείται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επισκιάστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα μας και το δημοσιονομικό κόστος που θα απαιτηθεί για να επουλωθούν οι «πληγές», ενώ και οι όποιες καλές ειδήσεις, όπως τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα. Το πρωί, η Alpha Trust Aνδρομέδα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη εξαμήνου 6,03 εκατ. ευρώ από ζημία το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ χθες η Elvalhalcor, ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 1.790,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, μειωμένο κατά 8,6%, συγκριτικά με 1.959,7 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το μήνα Αύγουστο, «φουντώνει» εκ νέου τις ανησυχίες για μια επικείμενη αύξηση επιτοκίων από πλευράς Fed, ενώ σήμερα συνεδριάζει και η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η κεντρική τράπεζα αφήνει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, επικαλούμενη την επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών και την αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Ωστόσο, ενισχύει τη γλώσσα της σχετικά με τη σύσφιξη της πολιτικής της, εάν χρειαστεί, και αναφέρεται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού με πιο έντονο τόνο.

Στο δεύτερο σενάριο, τα «γεράκια» πιέζουν το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, ορίζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο του στρογγυλού 4%.

Ωστόσο, αν αυτό το σενάριο επικρατήσει, θα πρέπει να αναμένουμε μια πιο ήπια γλώσσα όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις, επισφραγίζοντας ουσιαστικά ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ανησυχία έφεραν στις τάξεις των επενδυτών της Wall Street, που έκλεισε χθες με απώλειες, τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Federal Reserve για το αν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη εβδομάδα.

Παρά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, Τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες εν' όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο ΕΔΩ.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα