Συλλαλητήριο-βέτο από τους σύγχρονους Μακεδονομάχους!

Συλλαλητήριο-βέτο από τους σύγχρονους Μακεδονομάχους!22.01.2018Άρθρα

Μια λαοθάλασσα από όλη την Ελλάδα είπε «όχι» στα άθλια κόλπα των Σκοπίων

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση,
Βαγγέλης Στολάκης

Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» βροντοφώναξαν χιλιάδες Ελληνες και η ενωμένη φωνή τους ακούστηκε από άκρη σε άκρη ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Ανθρωποι όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της χώρας δημιούργησαν ένα τεράστιο «ποτάμι

κόσμου» που ξεκίνησε από το λιμάνι, έφτανε στον Λευκό Πύργο και τελείωνε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Χιλιάδες γαλανόλευκες και λάβαρα υψωμένα πάλλονταν ρυθμικά για περίπου πέντε ώρες, με τα συνθήματα να δίνουν και να παίρνουν, τις μπάντες να παίζουν το «Μακεδονία ξακουστή» κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μεγάλου Στρατηλάτη που καβάλα στον Βουκεφάλα του έδειχνε έτοιμος να πολεμήσει ξανά για τη Μακεδονία. Παραδίπλα το άγαλμα του Εθνάρχη να παρατηρεί το πλήθος να διαδηλώνει, ενώ το ψιλόβροχο πριν από τη λήξη του συλλαλητηρίου θύμισε σε όλους το δάκρυ του!

Η πλατεία του Λευκού Πύργου και ο χώρος όπου στήθηκε η εξέδρα μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου γέμισαν ασφυκτικά από νωρίς το πρωί. Οι διοργανωτές μιλούν για περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από όλη τη χώρα με περίπου 1.300 μισθωμένα πούλμαν. Από την πλευρά της, η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για 90.000 ανθρώπους και 284 λεωφορεία.

Τα μηνύματα

Μέχρι και οι Κινέζοι της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το δικό τους πανό γράφοντας στη γλώσσα τους «Υπάρχει μια Μακεδονία και είναι ελληνική». Χιλιάδες πολίτες, Μακεδόνες και μη, διαδήλωσαν καθένας με τον τρόπο του. «Φτάνει πια! Οχι στην προδοσία της Πίστεως και της Πατρίδος» έγραφαν. Μαζί με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους που βρίσκονταν στις θέσεις τους από νωρίς το πρωί, παρόντες ήταν νοερά ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ιων Δραγούμης, ο Τέλλος Αγρας, ο Ιωάννης Ράλλης και πολλοί άλλοι. Σημαντική ήταν η παρουσία των απογόνων των Μακεδονομάχων και των εφέδρων αξιωματικών και αποστράτων. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι οργανώσεων και σωματείων.

Ο «στρατηγός»

«Είναι τρελός ο στρατηγός» κραύγαζε το πλήθος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων με απάντηση μονολεκτική. Επίσης, ζήτησε δημοψήφισμα στα Σκόπια, να καταργηθούν όλες οι αλυτρωτικές αναφορές στα σχολεία, να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων, να αναγνωριστεί ελληνική μειονότητα στην ΠΓΔΜ και να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση επισήμως από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. «Η Μακεδονία είναι ενιαία και είναι ελληνική» τόνισε ο κ. Φράγκος και είπε πως δεν είναι «πατριδοκάπηλοι» όσοι πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «λαϊκή συνέλευση», που θα είναι συνεχής «για να γλιτώσει η Μακεδονία από την πλαστοπροσωπία που της έχουν ετοιμάσει. Είμαστε ντόμπροι και σταράτοι» υπογράμμισε ο κ. Φράγκος.

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, υπάρχουν δικαιολογίες για πιέσεις. «Τα σύνορα είναι η ιστορία μας. Δεν γονατίζουμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αν δεν το θέλουμε εμείς, τα Σκόπια δεν θα μπουν ούτε στην Ε.E. ούτε στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.
Συγκλονιστικός ήταν και ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης. «Είμαστε Ελληνες με γνώση και σεβασμό στην Ιστορία. Η παράδοση του ονόματος δεν είναι απλή λύση». «Ο Ελληνισμός σείεται» σημείωσε ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος. «Αυτοί που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, θα νοιαστούν για τη Μακεδονία;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Καραΐσκος.

Το ψήφισμα

Διά βοής το κοινό του συλλαλητηρίου ψήφισε ψήφισμα που διάβασε ο εκ των συντονιστών Οθωνας Ιακωβίδης. Μεταξύ άλλων, ζητείται από τη Βουλή και την κυβέρνηση να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του για την ονομασία των Σκοπίων. «Ο λαός δεν θα μείνει απλός θεατής» αναφέρεται.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύλλογοι και φορείς

Με εκατοντάδες ναυλωμένα πούλμαν, χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, Κρητικοί, Πόντιοι, πρόσκοποι, αγρότες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, μικρά παιδιά και πολλοί άλλοι έφτασαν χθες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διατρανώσουν ότι η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότερα από 200 σωματεία και φορείς βρέθηκαν οργανωμένα στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, περίπου 50 δήμοι από όλη τη χώρα εξέδωσαν σχετικά ψηφίσματα υποστήριξης. Μεταξύ αυτών και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, του Αρη και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, αφού τις προηγούμενες ημέρες οι δύο ΠΑΕ είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις υποστήριξης του συλλαλητηρίου.

Περισσότερα από 70 μέλη των Macedonian Warriors της Θεσσαλονίκης και της Ορεστιάδας ήταν εκεί. Oπως δήλωσαν στη «δημοκρατία», το συλλαλητήριο «υποστήριξαν μέλη μας από όλη τη χώρα». Ομως και σύλλογοι και ενώσεις απογόνων Μακεδονομάχων από όλη τη χώρα έδωσαν βροντερό «παρών». «Εάν γίνει αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, τότε το αίμα των ηρώων μας που χάθηκε θα ζωντανέψει για να μας πνίξει» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Μιχάλης Παπανούσης. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαπράξει αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας μας» σχολίασε από την πλευρά του ο Στάθης Παπαδόπουλος, αγρότης από τη Σκύδρα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων: η Μοτοσικλετιστική Ενωση Νομού Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Ποντίων Λεβαία Αμυνταίου Νόμου Φλώρινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουρβουρού, η Πολιτιστική Ενωση «ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ» Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Παλαιοχωρίου και Ολυμπιάδας, η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, πολίτες από τη Λαμία, πολιτιστικοί σύλλογοι της Θάσου και της Κεραμωτής, οι πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων, η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΜΥ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Λιανοβέργιου, το Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, οι Πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών κ.ά.

Β. Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα