Στο τραπέζι οι διαφορές με Αλβανία!

Στο τραπέζι οι διαφορές με Αλβανία!22.01.2018Πρόσωπα

Πρόοδο των μεταξύ τους σχέσεων διαπιστώνουν Αθήνα και Τίρανα μετά τη συνάντηση του Κοτζιά με τον Μπουσάτι στην Κορυτσά

Παράλληλα με το Σκοπιανό η κυβέρνηση επιχειρεί να διευθετήσει ένα άλλο μεγάλο εθνικό θέμα, τις διαφορές με την Αλβανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι

είχαν το τελευταίο τριήμερο συνομιλίες στην Κορυτσά, οι οποίες εστίασαν σε διμερή θέματα.

Οπως σημειώνουν τα δύο ΥΠΕΞ σε κοινό ανακοινωθέν, «σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο αντιπροσωπίες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Ταυτόχρονα, σε μία ένδειξη καλής θέλησης από τα Τίρανα, σήμερα το πρωί αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών και τον ενταφιασμό τους στη συνέχεια στα δύο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.

Στις 11 το πρωί, στη θέση Ντραγκόντι, τεχνικά συνεργεία υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής θα αρχίσουν, παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, να σκάβουν σε σημεία όπου με βάση παλαιούς, ιταλικούς κυρίως, χάρτες αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

Σε εκείνο το σημείο θα γίνει η αρχή και οι εκσκαφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο έως την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800 από τους συνολικά περίπου 8.000 Ελληνες που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.

Keywords
Τυχαία Θέματα