Φοροδιαφυγή: Λαβράκια έβγαλαν πάλι οι έλεγχοι

Φοροδιαφυγή: Λαβράκια έβγαλαν πάλι οι έλεγχοι22.01.2018Ρεπορτάζ

«Πάρτι» είχε στηθεί σε νυχτερινή πίστα, μπαρ, κοσμοπολίτικα νησιά, ακόμα και στο facebook

Στην αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής προχώρησαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε μεγάλο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, από μεγάλες νυχτερινές πίστες διασκέδασης έως πωλήσεις ρούχων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λαβράκια φοροδιαφυγής που ψάρεψαν οι υπηρεσίες

της ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

• Στοχευμένος μερικός επιτόπιος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 32 φορολογικών στοιχείων, αξίας 6.500,00 €, με συνέπεια τη 48ωρη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Ο ως άνω προληπτικός έλεγχος εξελίχθηκε σε έρευνα η οποία επεκτάθηκε σε γνωστό καλλιτέχνη. Εντοπίσθηκε η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, ενώ συνεπεία του ελέγχου, ο καλλιτέχνης υπέβαλε φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριέλαβε ακαθάριστα έσοδα 620.000 €, με αναλογούντα φόρο εισοδήματος 181.180,72 €.

• Στοχευμένος μερικός επιτόπιος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα της παραλιακής, όπου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ΦΠΑ άνω του ποσού των 1.200.000 ευρώ η ΥΕΔΔΕ Αττικής με τη συνδρομή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης προέβησαν σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης. Παράλληλα διαπιστώθηκαν: η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για τις χρήσεις 2016 και 2017.
Συνεπεία του ελέγχου, η επιχείρηση προέβη σε υποβολή της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης για τη χρήση 2015, στην οποία συμπεριελήφθησαν ακαθάριστα έσοδα 2.099.520 ευρώ, φορολογητέα κέρδη 769.198 ευρώ, ενώ το βεβαιωθέν ποσό φόρου ανήλθε σε 197.906 ευρώ. Παράλληλα, υποβλήθηκαν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ χρήσεων 2016 και 2017, βάσει των οποίων δηλώθηκαν επιπλέον εκροές ύψους 2.016.114 ευρώ, αναλογούντος φόρου 245.683,47 ευρώ.

• Σε γνωστό νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου σε επιχείρηση ενοικίασης πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία καταχώρισης πελατών καθώς και στελέχη Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών για τα έτη από το 2010 έως και την ημερομηνία του ελέγχου. Η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ. Η υπόθεση έχει μετεξελιχθεί σε έρευνα.

• Σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου, εντοπίστηκε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει ΦΠΑ ύψους 330.000 ευρώ, φόρος ο οποίος συνεπεία του ελέγχου αποδόθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση.

• Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από πωλήσεις διενεργούμενες μέσω facebook, που αποστέλλονταν σε όλη την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι σε διάστημα μόλις επτά μηνών δεν εκδόθηκαν 3.500 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.

• Σε διενεργούμενο προληπτικό έλεγχο σε καφέ - μπαρ σε γνωστό νησί της Δωδεκανήσου, εντοπίστηκε η έκδοση φορολογικών στοιχείων από φορολογικό μηχανισμό με στοιχεία άλλης, ανύπαρκτης επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα