ΗΠΑ: Ψάχνουν τρόπο για να ανεβάσουν τα ρολά του κράτους

ΗΠΑ: Ψάχνουν τρόπο για να ανεβάσουν τα ρολά του κράτους22.01.2018Ειδήσεις

Η νομοθεσία προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο. Το προσωπικό σε αργία. Επίθεση Τραμπ στους Δημοκρατικούς

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ο πρόεδρος Τραμπ το περασμένο Σάββατο σχεδίαζε να γιορτάσει τη συμπλήρωση ενός έτους στον Λευκό Οίκο με ένα φιλανθρωπικό δείπνο χιλιάδων δολαρίων στο θέρετρό του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Τα σχέδιά του, ωστόσο, ναυάγησαν την τελευταία στιγμή,

καθώς αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσει την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους -που προκύπτει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης-, το προσωπικό που δεν κρίνεται απαραίτητο λαμβάνει άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Οσοι θεωρούνται απαραίτητοι, όπως αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας, εξακολουθούν να εργάζονται.

Το πρόβλημα προέκυψε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στη Γερουσία -σε σύνολο 100- δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους έως τις 16 Φεβρουαρίου. Για την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δεχτούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλεπόταν η παράταση του προγράμματος DACA, το οποίο θέλει να καταργήσει ο Τραμπ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς.

«Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πολύ περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον μεγάλο στρατό μας ή για την ασφάλεια στα επικίνδυνα νότια σύνορα» ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter προσθέτοντας: «Θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια συμφωνία αλλά προτίμησαν να παίξουν το χαρτί του “κλεισίματος" αντί για αυτό».

Σήμερα τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, αναμενόταν να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την άρση του αδιεξόδου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε -μέσω twitter- την αλλαγή του κανονισμού στη Γερουσία, ώστε να «περάσει» ο προϋπολογισμός με απλή πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα