Σιγή Μαξίμου για το δημοψήφισμα!

Σιγή Μαξίμου για το δημοψήφισμα!15.01.2018Βουλή

Η πρόταση Καμμένου μέσω άρθρου του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για το νέο όνομα των Σκοπίων προκάλεσε αίσθηση

Aίσθηση προκάλεσε το αίτημα δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

που κατέθεσε μέσω άρθρου του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα είναι ο ελληνικός λαός. Σιγήν ιχθύος τήρησε, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου για την παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου, που έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης του όρου «Μακεδονία».

«Ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της Ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Καμμένος και προσθέτει ότι «συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν». Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επικαλείται δηλώσεις Σκοπιανών πολιτικών που αναγνωρίζουν ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι «Μακεδόνες» και επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης «αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καταλογίζοντάς της ταυτόχρονα και υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.

Ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛ.

Την ίδια στιγμή πάντως, και ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ζητεί δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων, το οποίο απορρίπτει η κυβέρνηση, αν και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, όπως επισημαίνει, «έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά, και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση». Εκτιμάται ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. το Σάββατο επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μη διαταράξει τις σχέσεις των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Για το Σκοπιανό πάντως, συνεχίστηκαν οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων. Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην υπογράψει εάν η Βουλή αποφασίσει κάτι τέτοιο και να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «η Ν.Δ. δεν μπορεί να δεχθεί παιχνίδια ούτε από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την πλευρά Καμμένου για το Σκοπιανό», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος κυρίως στους Σκοπιανούς, σημείωσε πως «δεν πρέπει το όνομα να γίνει όχημα αλυτρωτισμού» από τη γειτονική χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα