Σε δεινή θέση (πάλι) ο Παπασταύρου!

Σε δεινή θέση (πάλι) ο Παπασταύρου!17.01.2018Πρόσωπα

Βαφτίζει «πολιτική» τη δίωξη εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου

Απελπισμένη προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας επιχείρησε χθες ο δικηγόρος (και πρώην στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά) Σταύρος Παπασταύρου μετά την εναντίον του άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά την απόκρυψη ποσού 5.390.000 δολαρίων μέσω της offshore

εταιρίας Stabri Ltd, που έδρευε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο κ. Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι η εταιρία και ο συγκεκριμένος λογαριασμός, που βρισκόταν στην HSBC Γενεύης και αποκαλύφθηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», πάντοτε ανήκαν στον Σάμπυ Μιωνή, συνεταίρο του στην επενδυτική εταιρία CMA, ο οποίος επίσης διώκεται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα κακουργηματικής απάτης.

Στις αρχές του 2016 ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε πρόστιμο 3.300.000 ευρώ για να αποφύγει την άσκηση ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, προσφεύγοντας ταυτόχρονα στα αρμόδια δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2015, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του τρίτου συνεταίρου στη CMA, του Αγγελου Μεταξά, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 14.500.000 ευρώ. Εκτοτε παραμένει άφαντος και η εξ αναβολής δίκη του έχει οριστεί για τον Νοέμβριο του 2018.

Γραπτή δήλωση

Προσβάλλοντας την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και χωρίς να αναλογίζεται τη μεγάλη ζημιά που έχει κάνει στη Νέα Δημοκρατία μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για το πανελλήνιο, αν όχι παγκόσμιο, ρεκόρ της ταυτόχρονης παρουσίας του στη «λίστα Λαγκάρντ», στα «Panama Papers» και τα «Paradise Papers», ο κ. Παπασταύρου απάντησε με γραπτή δήλωση υπό τον τίτλο «Η πολιτική δίωξη συνεχίζεται»!

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία Stabri Ltd, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και από τις αδιάψευστες χρηματικές ροές, ανήκει στον πελάτη μου (Σ. Μιωνή)». Πρόκειται, ασφαλώς, για τα ίδια ακριβώς στοιχεία επί των οποίων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θεμελίωσε την κακουργηματική δίωξη εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην σύμβουλος του Μαξίμου ισχυρίζεται ότι «όση λάσπη και αν αδίστακτα μου εκτοξεύσουν, η αλήθεια παραμένει ότι τα χρήματα προήλθαν αποκλειστικά από νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του πελάτη μου στο εξωτερικό, πιστώθηκαν προς τον λογαριασμό από τον ίδιο και ολόκληρο το ποσό μεταφέρθηκε σε προσωπικό του λογαριασμό σε ανύποπτο χρόνο». Συμπληρώνει, επίσης, ότι από τον ίδιο λογαριασμό «δεν καρπώθηκα οιοδήποτε, έστω και ελάχιστο, έστω και ένα ευρώ, όφελος και συνεπώς είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει ένδειξη φοροαποφυγής». Ο κ. Παπασταύρου αμφισβητεί το σκεπτικό της Εισαγγελίας αναρωτώμενος «για ποια απόπειρα απάτης μπορεί να γίνει λόγος, όταν το καταλογισθέν φορολογικά ποσό έχει καταβληθεί»!

Ωστόσο, αν και δικηγόρος, ο κ. Παπασταύρου ξεχνά ότι η λογική «με τον παρά μου κάνω ό,τι θέλω» δεν ισχύει στα κράτη δικαίου και δεν μπορεί να σβήσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ένας δικηγόρος δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει το άρθρο 42 του Ποινικού Κώδικα, που ορίζει στην πρώτη παράγραφό του ότι «όποιος, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα, επιχειρεί πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης, τιμωρείται, αν το κακούργημα ή πλημμέλημα δεν ολοκληρώθηκε, με ποινή ελαττωμένη». Οπως, επίσης, και την παράγραφο 2, ότι «αν το δικαστήριο κρίνει ότι η ελαττωμένη ποινή δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτήν που ο νόμος προβλέπει για την ολοκληρωμένη πράξη».

Ο κ. Παπασταύρου καταλήγει στη δήλωσή του ότι δεν είναι «ιδιοκτήτης ή συνεταίρος ή μέτοχος σε οποιαδήποτε εξωχώρια εταιρεία σε καμία χώρα του κόσμου». Δεν αναφέρει ασφαλώς ότι σε ανύποπτο χρόνο, το 2006 και το 2007, οι άλλοι μέτοχοι και τα διευθυντικά στελέχη της CMA τον εγκωμίαζαν ως συνεταίρο του ομίλου, που έδρευε μεν στη Γενεύη, είχε δε παραρτήματα σε πλήθος φορολογικών εξωχώριων «παραδείσων» ανά την υφήλιο. Δεν αναφέρει, επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2012 είχε ταξιδέψει στην Ελβετία ως πρωθυπουργικός σύμβουλος για να συζητήσει το θέμα των εκεί Ελλήνων καταθετών, αν και ο ίδιος ήταν ένας από αυτούς!

Keywords
Τυχαία Θέματα