Προϋποθέσεις για απόκτηση αυτονομίας στη θέρμανση

Προϋποθέσεις για απόκτηση αυτονομίας στη θέρμανση30.11.2017Οικονομία

Συμβουλές προς ιδιοκτήτες και διαχειριστές από την ΠΟΜΙΔΑ, καθώς δεν αρκεί η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας

Νέα δεδομένα στη θέρμανση των πολυκατοικιών διαμορφώνει το καθεστώς αυτονόμησης της θέρμανσης διαμερισμάτων. Με εγκύκλιό της η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει ιδιοκτήτες και διαχειριστές για τις προϋποθέσεις αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών.

Η θετική ή αρνητική απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας δεν αρκεί για να απαλλάξει τον ενδιαφερόμενο από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες, αν δεν τηρηθούν και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Ποιες είναι αυτές;

Να υλοποιηθεί η πλήρης αποσύνδεση της ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση, η μόνωση των σωληνώσεων και η πλήρης εγκατάσταση και δυνατότητα λειτουργίας ενός νέου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης της ιδιοκτησίας αυτής, με το οποίο θα βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου. Αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί από τον διαχειριστή του κτιρίου.

Εγγραφο αίτημα

Ο ιδιοκτήτης, τώρα, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει αυτόνομη θέρμανση οφείλει καταρχάς να ζητήσει εγγράφως από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Στη συνέχεια, να τεκμηριώσει εγγράφως ότι η αλλαγή καυσίμου ή η ανεξάρτητη νέα μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με διαφορετικό τρόπο και καύσιμο βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου η αλλαγή από κεντρικό σύστημα πετρελαίου σε ατομικό σύστημα πετρελαίου κι από κεντρικό σύστημα φυσικού αερίου σε ατομικό φυσικού αερίου.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποσυνδέσει με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου. Επίσης, να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, να εγκαταστήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, αλλά και να εξακολουθήσει να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες, όπως η αλλαγή καυστήρα και λέβητα του κτιρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα