Πανδημία... ύφεσης και για τη γερμανική οικονομία

Πανδημία... ύφεσης και για τη γερμανική οικονομία31.03.2020Ειδήσεις

Δυσοίωνες προβλέψεις και διχασμός «σοφών» για την έκδοση των ομολόγων κορονοϊού

Aναπόφευκτη και βαθιά είναι η ύφεση για τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τους πέντε «σοφούς». Οπως επισημαίνουν σε έκτακτη γνωμοδότησή τους με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, στην καλύτερη περίπτωση, αν το «λουκέτο» στην αγορά διαρκέσει πέντε εβδομάδες, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη εντός τριών εβδομάδων, το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,8%, ενώ το επόμενο έτος να αυξηθεί

κατά 3,7%.

Εάν ισχύσει το ενδιάμεσο σενάριο, με την αγορά κλειστή επί επτά εβδομάδες, η ανάκαμψη θα χρειαστεί αντίστοιχα πέντε εβδομάδες και η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 5,4%, ανεβαίνοντας κατά 4,9% το 2021, ενώ στο χειρότερο σενάριο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,5% και το επόμενο έτος θα επιτευχθεί πολύ αργή ανάκαμψη, με ρυθμό μόλις 1%.

Ο επικεφαλής της επιτροπής «σοφών» Λαρς Φελντ κατέστησε πάντως σαφές ότι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Ο ίδιος βλέπει με σκεπτικισμό την έκδοση ευρωομολόγου. Αντίθετη άποψη έχει ο Αχιμ Τρούγκερ, καθηγητής του πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Εσεν και μέλος της εν λόγω επιτροπής, που τονίζει ότι προσωπικά θεωρεί τα ομόλογα κορονοϊού απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή λύση στην ευρωζώνη.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, τονίζοντας ότι θα αποτελούσαν «περισσότερο δημοκρατική και πιο διαφανή» οδό για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου προβλέπει δραματική αύξηση της εφαρμογής του μοντέλου εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συμμετοχή τουλάχιστον του 25,6% των γερμανικών εταιριών για τους προσεχείς τρεις μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει αναφερθεί από το 2010.

Εν τω μεταξύ, για να εμποδίσει τον κορεσμό των νοσοκομείων της, όπου καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού, η Γερμανία υιοθετεί τη στρατηγική έναντι του κορονοϊού που υιοθέτησε η Νότια Κορέα.

Μάλιστα, θα εκδίδονται ακόμη και «πιστοποιητικά ανοσίας» σε όσους κόλλησαν τον νέο κορονοϊό και ανάρρωσαν, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα