Κίνηση υψηλού συμβολισμού από Κυριάκο Μητσοτάκη

Κίνηση υψηλού συμβολισμού από Κυριάκο Μητσοτάκη31.03.2020ΝΔ

Ζήτησε από βουλευτές - υπουργούς να δώσουν τον μισό μισθό τους στο ταμείο αντιμετώπισης του κορονοϊού

Γρήγορα ανακλαστικά επέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας βουλευτές και υπουργούς να καταθέσουν το 50% του μισθού τους για τους επόμενους δύο μήνες στο ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την οποία πρώτη η «δημοκρατία» είχε προτείνει από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι ενώ απέναντι στην υγειονομική απειλή είμαστε

όλοι ίσοι, στη μάχη απέναντί της ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Την απόφαση - παρότρυνση έσπευσε να υιοθετήσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανακοινώνοντας ότι το ήμισυ της αποζημίωσής της επί δίμηνο θα κατατεθεί σε αυτόν ακριβώς τον ειδικό λογαριασμό. Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκαν άμεσα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκτιμάται πως η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και των υπουργών θα δώσει το καλό παράδειγμα.

Πάντως, η κίνηση αυτή θα ήταν ολοκληρωμένη -τόσο συμβολικά όσο και επί της ουσίας- εάν τα κόμματα αποφάσιζαν να καταθέσουν στο ειδικό αυτό ταμείο και τις κρατικές επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 13.500.000 ευρώ, που εγκρίθηκε να λάβουν προ ημερών με ειδική απόφαση.

Από τους υπουργούς και βουλευτές που πρώτοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη ήταν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μακάριος Λαζαρίδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Νίκη Κεραμέως, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πολλοί ακόμη. Μάλιστα, πολλοί ακόμη όχι μόνο είπαν «ναι», αλλά αναπαρήγαγαν την ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Ρελάνς

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, αντέδρασαν, «πλειοδοτώντας» με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπροτείνει υποχρεωτική παρακράτηση για τρεις μήνες του μισού μισθού των βουλευτών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι πρόκειται περί ενός ισχυρού συμβολισμού, επισημαίνεται όμως ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής, και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί τόσο σε ευρωβουλευτές όσο και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις και σε νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο τομέα. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχουν κάνει δωρεά τον μισθό τους, όπως ο Β. Κόκκαλης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το ίδιο ζήτημα θέτει και η Ελληνική Λύση, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να σημειώνει ότι ο εθελοντισμός είναι «λαϊκισμός» και να ζητεί να γίνει υποχρεωτική η εισφορά με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η Φώφη Γεννηματά σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητεί περαιτέρω ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. Πάντως, πηγές της Βουλής σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει λόγος πλειοδοσίας παροχών, ούτε να μπούμε στη λογική του ποιος θα προτείνει κάτι παραπάνω, διευκρινίζοντας ότι η συνεισφορά θα παραμείνει εθελοντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα