Ωρα μηδέν για τη ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη

Ωρα μηδέν για τη ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη27.12.2017Πρόσωπα

Εκτακτο Δ.Σ. αύριο για αναγκαστική πτώχευση υπό τη σκιά των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων

Τον δρόμο της αναγκαστικής πτώχευσης ετοιμάζεται να πάρει η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη

να αρχίσει την προετοιμασία για τη σχετική διαδικασία, υπό τη σκιά των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων για την εταιρία.

Η καπνοβιομηχανία, μάλιστα, συγκαλεί αύριο Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της για το θέμα αυτό, αφού, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, ουσιαστικά παρεμποδίζεται η λειτουργία της, εξαιτίας της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής όσον αφορά το πρόστιμο ύψους 38.000.000 ευρώ για παραβάσεις που έγιναν το 2009 (σ.σ.: προτού αγοραστεί από τον κ. Σαββίδη) καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων της στην εσωτερική αγορά. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα αρχίσει η προετοιμασία της διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης, θα συμμετάσχουν και ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Το τελευταίο χαστούκι που δέχτηκε η ΣΕΚΑΠ ήρθε προ ημερών από το Τελωνείο Ξάνθης, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε μπλόκο της διανομής των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της πρόσφατης επικύρωσης από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου που επιβλήθηκε στην εταιρία για τελωνειακές παραβάσεις.

Η εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει επειδή, μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνείται να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους. Για αυτόν τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Για το θέμα αυτό πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σημείωναν πως η εγγύηση που έχει κατατεθεί από την εταιρία έχει σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από προηγούμενες συναλλαγές, για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία αποδέσμευσης των τεσσάρων εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος, με συνέπεια, μετά και την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία είναι εκτελεστή, και όσο αυτή δεν έχει ανασταλεί, να απαιτούνται κατά νόμο πρόσθετες εγγυήσεις, εφόσον το διαθέσιμο υπόλοιπο της εγγύησης δεν επαρκεί για τις μελλοντικές συναλλαγές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα