Κυριάκος - Ντόρα: Μία σκληρή κόντρα που κρατάει χρόνια

Κυριάκος - Ντόρα: Μία σκληρή κόντρα που κρατάει χρόνια23.12.2017ΝΔ

Από το 2004, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, έως σήμερα έχουν έρθει πολιτικά αντιμέτωποι, με τις κορυφαίες θέσεις εξουσίας να μη χωρούν ταυτόχρονα και τους δύο

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Η πολιτική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ανέκαθεν δύσκολη. Οταν ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη

πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2004, σε ηλικία 36 ετών, η αδελφή του συμπλήρωνε ήδη 15 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχοντας πρωτοεκλεγεί βουλευτής Ευρυτανίας το 1989. Επί πεντέμισι χρόνια -όσο διήρκεσε η διακυβέρνηση Καραμανλή- ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ανέμενε πως κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός θα τον έχριζε τουλάχιστον υφυπουργό, όπως έκανε με άλλους της γενιάς του το 2007, έκανε υπομονή: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν «χωρούσε» περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν από το 2006 υπουργός Εξωτερικών. Παρόλο που τόσο το 2004 όσο και το 2007 εξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής της Ν.Δ. στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, το ανώτερο αξίωμα στο οποίο βρέθηκε την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Τον Νοέμβριο του 2010 ήρθε άλλη μια δύσκολη στιγμή στη σχέση τους: Η κυρία Μπακογιάννη, αφού είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ., ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά ο αδελφός της δεν την ακολούθησε στο νέο κόμμα, παρότι εκείνη το επιθυμούσε.
Το 2013 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά, την ώρα που η αδελφή του, η οποία στο μεταξύ είχε επιστρέψει στη Ν.Δ., παρέμεινε στον κοινοβουλευτικό... πάγκο. Το θυελλώδες για τη χώρα 2015 η κυρία Μπακογιάννη σχεδίαζε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία της Ν.Δ., ερχόμενη μάλιστα σε σύγκρουση με τον πατέρα της, που τόνιζε ότι εκείνη είχε την ευκαιρία της και ότι τότε ήταν η ώρα του Κυριάκου.

Οταν, μάλιστα, ο τελευταίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να τον στηρίξει δημόσια (το έκανε τελικά αργότερα) και άφηνε την πρώτη περίοδο να διαφανεί ότι θα ταχθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Αρκετοί, μάλιστα, συσχέτισαν τη στάση της αυτή με τις αρχηγικές φιλοδοξίες που φέρεται ότι έχει ο γιος της και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. «Με την αδελφή μου την κυρία Μπακογιάννη προφανώς έχουμε μια πολύ στενή προσωπική σχέση. Δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά» ήταν η διπλωματική απάντηση που είχε δώσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρτοφυλάκιο

Στη σκιώδη κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ. η κυρία Μπακογιάννη ανέλαβε αρχικά το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και των Εξωτερικών και στη συνέχεια το Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Από την αρχή, βέβαια, φρόντισε να δείξει ότι το εκτόπισμά της είναι μεγαλύτερο: Στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο τον Μάιο του 2016 ο πρόεδρος της Ν.Δ. είδε με έκπληξη την αδελφή του να κάθεται εκείνη απέναντι από την καγκελάριο (που ήταν επίσης αμήχανη) στο τραπέζι της συνάντησης.
Εκτοτε οι σχέσεις τους πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις, χωρίς τις εντάσεις των παρελθόντων ετών.

Εν όψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε να περάσει με σαφήνεια την εικόνα της ανανέωσης, αλλά να στείλει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα σε άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, γόνους μεγάλων πολιτικών οικογενειών. «Δεν μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι η διακυβέρνηση του τόπου είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτό το στερεότυπο πρέπει να σπάσει.

Γι’ αυτό και έχω πάρει την απόφαση ότι στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα» δήλωσε σε συνέντευξή του στις αρχές Δεκεμβρίου και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει».

Το μήνυμα ενότητας και οι θέσεις στο εξωτερικό

Η κυρία Μπακογιάννη προτίμησε τις πρώτες ημέρες τη σιωπή και απάντησε τελικά από το βήμα του συνεδρίου.

«Εγινε πολλή συζήτηση για τη συνέντευξη του προέδρου στην ‟“Καθημερινή” πριν από 15 μέρες. Κατανοώ και σέβομαι το σκεπτικό της απόφασης και τον συμβολισμό της. Εχω δώσει μάχες για την πατρίδα και την παράταξη εδώ και χρόνια. Εχω τιμηθεί από τον λαό και την παράταξη σε καίριες θέσεις, από την Ολυμπιακή Αθήνα του 2004 μέχρι το Βουκουρέστι του 2008, και αισθάνομαι περήφανη γιατί κράτησα πάντα ψηλά την ελληνική σημαία» είπε (χειροκροτούμενη) στην ομιλία της και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Ελληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η υψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Μεγάλωσα με την ιδέα ότι για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν σου χρειάζεται κανένα άλλο αξίωμα. Και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η Νέα Δημοκρατία».

Παρά τη συγκεκριμένη φαινομενικά ενωτική δήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι διατεθειμένη να βάλει τέλος στην πολιτική διαδρομή της από τα 63 της χρόνια. Πέρα από μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, από την οποία θα αποκλειστεί λόγω της συγγένειας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν άλλα πόστα με κύρος στο εξωτερικό, από αυτό του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι εκείνο του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ανοιχτά μπροστά της, εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία. Και η ίδια έχει δείξει ότι έχει μάθει να περιμένει. Η πρόσφατη δήλωσή της, δε, ότι, «για τα Μνημόνια φταίμε όλοι», δείχνοντας και την κυβέρνηση Καραμανλή, όπως και η αιχμή προς τη νυν ηγεσία της Ν.Δ. για την Uber, αλλά έδειξαν πως η κυρία Μπακογιάννη θα ακολουθεί αυτόνομη πορεία όποτε κρίνει εκείνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα