Ο Νίμιτς άνοιξε ξανά το Σκοπιανό χωρίς ονόματα στο τραπέζι

Ο Νίμιτς άνοιξε ξανά το Σκοπιανό χωρίς ονόματα στο τραπέζι13.12.2017Πρόσωπα

Σε καλό κλίμα έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, σενάρια για λύση (;) και εντός του 2018

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Χωρίς να ρίξει στο τραπέζι επισήμως συγκεκριμένο όνομα ή ονόματα, ο Μάθιου Νίμιτς άνοιξε χθες στις Βρυξέλλες,

έπειτα από τρία χρόνια, έναν κύκλο διερευνητικών επαφών με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων προκειμένου να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

«Υπάρχει θετική βούληση, ιδιαίτερα από την πλευρά των Σκοπίων, στην εύρεση μιας λύσης και στην επίτευξη συμβιβασμού» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από δίωρη συνομιλία που είχε με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και τους βοηθούς τους.

«Αλλά και στην Αθήνα ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει θέληση για λύση» πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς, ενώ για το όνομα ανέφερε: «Μετά τόσα χρόνια δεν νομίζω να υπάρξει κάποια μαγική πρόταση για το όνομα, πρέπει όλοι να ξανασκεφτούν το θέμα και να βρουν έναν συμβιβασμό. Με πολιτική θέληση και διπλωματία θα λυθεί».

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα και συζητήθηκε το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. «Ονόματα δεν έπεσαν στο τραπέζι από καμία πλευρά» ανέφερε διπλωματική πηγή και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Το τελευταίο διάστημα πάντως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχει αφήσει κατά μέρος τον αλυτρωτισμό και τις προκλήσεις, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και το γεγονός ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πυρπόλησε τα προηγούμενα χρόνια τις όποιες συνομιλίες, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του. «Δεν έχουμε ημερομηνία λύσης, αλλά το γενικό πλαίσιο είναι ότι το επόμενο έτος θέλουμε να επιλυθεί το θέμα. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια για να έχουμε μια λύση, διότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.

Ηδη επεξεργαζόμαστε το ζήτημα 20 χρόνια και άλλα 10 χρόνια δεν θα μας βοηθήσουν. Υπάρχουν βέβαια δύσκολα θέματα και για τις δύο πλευρές, αλλά θα προσπαθήσω για λύση στους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς. Ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται ένα χρονοδιάγραμμα εντός των επόμενων τριών μηνών, έτσι ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα